Linkovi

Štrajkovi u Grčkoj otežavaju situaciju


Trainers direct dolphins performing at a dolphinarium in Pyongyang, North Korea.
Trainers direct dolphins performing at a dolphinarium in Pyongyang, North Korea.

To je treći generalni štrajk u Grčkoj u proteklih šest nedelja.

U Grčkoj je počeo 48-časovni štrajk radnika javnih službi, dok zakonodavci diskutuju o novoj rundi mera štednje neophodnih za dobijanje naredne tranše kredita Evropske unije. To je treći generalni štrajk u Grčkoj u proteklih šest nedelja.

Mnogi taksi automobili, vozovi, metro i brodovi će, prema očekivanjima, neće raditi danas i sutra. Takođe su otkazani avionski zbog štrajka kontrolora letenja.

Demonstranti na ulicama uzvikuju „Oni nas terorišu“, misleći time na grčku vladu, i zahtevajući da ne bude ukidanja radnih mesta, kao ni smanjenja sredstava za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Škole i vladine kancelarije su zatvorene. Bolnice operišu samo sa najneophodnijim osobljem.

U međuvremenu, zakonodavci su danas počeli da debatuju o predlogu zakona o štednji, koji predviđa smanjenje državnih troškova uključujući fondove za penziju i druge beneficije, u vrednosti od 17 milijardi dolara.

Parlament bi sutra trebalo da glasa o toj meri. Ukoliko zakonodavci odbace taj paket, Grčka će do sredine novembra ostati bez finansijskih sredstava.

Grčki premijer, Antonis Samaras, istakao je da bi Atina, ukoliko parlament ne usvoji taj plan, mogla da bude primorana da napusti evrozonu.

Grčka je već petu godinu u recesiji, a više od četvrtine radne snage te zemlje je nezaposleno.
XS
SM
MD
LG