Linkovi

Španija u još dubljoj recesiji


Španski premijer Mariano Rahoj posle debate o budžetu za 2013. godinu u parlamentu u Madridu, 23. oktobra 2012.
Španski premijer Mariano Rahoj posle debate o budžetu za 2013. godinu u parlamentu u Madridu, 23. oktobra 2012.

Analitičari kažu da bi najnoviji izveštaj mogao da poveća pritisak na premijera Marijana Rahoja da zatraži međunarodnu pomoć.

Španska centralna banka je danas saopštila da se ekonomija u zemlji u periodu od jula do septembra smanjila peto tromesečje za redom.

Navodi se da se ekonomija smanjila za 0,4 odsto, isto koliko i u prethodnom tromesečju. U zemlji je ogromna i stopa nezaposlenosti, uz četvrtinu radne snage bez posla.

Analitičari kažu da bi najnoviji izveštaj mogao da poveća pritisak na premijera Marijana Rahoja da zatraži međunarodnu pomoć i pridruži se Grčkoj, Irskoj i Portugalu. Evropska centralna banka je saopštila da je spremna da kupi neograničene količine obveznica da bi pomogla prezaduženim zemljama eurozone.

Za to vreme u Grčkoj, gde se nastavljaju protesti, lideri koalicione vlade danas nisu uspeli da se dogovore o detaljima novih mera štednje, neophodnih da bi država dobila novu tranšu međunarodne finansijske pomoći i izbegla bankrot. Vlada Grčke još od jula vodi teške pregovore sa predstavnicima „trojke“ - Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke - o načinu na koji bi u budžetu mogla da se ostvari ušteda od 13 i po milijardi eura.
XS
SM
MD
LG