Linkovi

EU: Nezaposlenost na rekordnom nivou


 Svetska ekonomija i dalje fokusirana na Evropu
Svetska ekonomija i dalje fokusirana na Evropu

Stopa nezaposlenosti dostigla rekordni nivo dok je proizvodjačka aktivnost nepromenjena u Evropi

Dva izveštaja o ekonomskim slabostima u 17 zemalja evrozone pokazuju da je stopa nezaposlenosti dostigla rekordni nivo i da je proizvodjačka aktivnost nepromenjena, odnosno na najnižem nivou u poslednje tri godine.

Evropska unija je danas saopštila da je u maju stopa nezaposlenosti dostigla 11,1 procenat, što je najviši nivo od kako je evro uveden 1999. Više od 17 miliona radnika je nezaposleno u poredjenju sa dva miliona pre godinu dana.

Najgora stopa nezaposlenosti u maju zabeležena je u prezaduženoj Španiji gde je gotovo jedna od svake četiri radno sposobne osobe nezaposlena, dok je među mladima nezaposlenost veća od 50 odsto. U medjuvremenu, anketa istraživačke kompanije Markit ekonomiks ukazuje da je proizvodnja u evrozoni u junu bila daleko ispod nivoa rasta, odnosno na najnižem nivou od juna 2009.

Ekonomista pomenute kompanije, Rob Dobson, kaže da je tržište rada takodje u padu.
Ekonomija evrozone je već mesecima stagnantna zbog mera štednje kojima vlade nastoje da obuzdaju deficit. U najnovijem pokušaju da podstaknu privrednu aktivnost evropski lideri su se prošle nedelje dogovorili o stimulativnom paketu u vrednosti od 150 milijardi dolara. Oni su takodje usvojili odluku o ublažavanju troškova pozajmica za Italiju i Španiju.

Neki analitičari predvidjaju da će Evropska centralna banka, u daljem pokušaju da poboljša ekonomiju evrozone, kasnije ove nedelje smanjiti ključne kamatne stope za četvrtinu procenta - sa jednog na tri četvrtine procenta.
XS
SM
MD
LG