Linkovi

Novo upozorenje zemljama evrozone


"Fič" upozorava da će "budućnost evra biti određena na kapijama Rima"
"Fič" upozorava da će "budućnost evra biti određena na kapijama Rima"

Jedna od tri vodeće agencije za praćenje kreditnih sposobnosti "Fič Rejtings" saopštila je da se Italija suočava sa "značajnom pretnjom" da joj kreditni rejting uskoro bude snižen, ali da nema nameru da snižava vrhunski rejting Francuske.

"Fič rejtings" je objavio da veruje da se 17-član blok zemlaja koji koriste zajedničku valuto evro - neće raspasti. Međutim, direktor za rejting suverenih entiteta u kompaniji "Fič rejtings" Dejvid Rajli rekao je u Londonu da bi njegova firma do kraja januara mogla da snizi kredit Italije, Španije i još četiri zemlje evrozone, za stepen ili dva, što bi po svemu sudeći uvećalo njihove troškove pozajmljivanja.

Finansijski stručnjaci su najviše zabrinuti zbog Italije, treće po veličini ekonomije evrozone, jer se plaše da bi joj zbog dužničke krize možda bio potreban paket pomoći poput onog koje su dobile Grčka, Irska i Portugal, ali da bi njeni dugovi bili preveliki zalogaj za Evropu. Rajli je poručio da će "budućnost evra biti određena na kapijama Rima".

Fič već neko vreme analizira trostruko A rejting Francuske, ali je Rajli rekao da firma nema nameru da snižava rejting druge evropske ekonomije, osim ukoliko zemlja ne doživio veliki ekonomski potres. Evropski lideri trenutno rade na detaljima novog sporazuma unutar EU kojim b i se kontrolisala potrošnja vlada pojedinačnih zemalja.

XS
SM
MD
LG