Linkovi

S&P smanjuje rejting celoj EU?


Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao lideri dve najmoćnije evropske ekonomije nastoje da reše evropsku dužničku krizu
Francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao lideri dve najmoćnije evropske ekonomije nastoje da reše evropsku dužničku krizu

Agencija "Standard end Purs" danas je zapretila smanjenjem kreditnog rejtinga svim članicama evrozone jer dužnička kriza u Evropi više nije problem pojedinačnih zemalja već je poprimila sistematski oblik. Zbog te najave S&P-a, evro je rano jutros pao, a cene akcija na evropskim berzama su takođe bile na kratko u padu.

Neizvesnost u evrozoni raste, a američki sekretar za finansije Timoti Gajtner nije jedini koji vrši pritisak na evropske lidere. Po njegovom dolasku u trodnevnu posetu Nemačkoj, ključni akteri evropske dužničke krize reagovali su na najavu agencije "Standard end Purs" da će smanjiti kreditni rejting svim zemljama evrozone, uključujući Francusku i Nemačku.

“Ono što agencija za kreditni rejting odluči – to je njihova stvar. Mi ćemo u četvrtak i petak doneti odluke za koje smatramo da su bitne i će doprineti stabilizaciji evrozone", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuska i Nemačka lobiraju za uvođenje veće budžetske discipline širom evrozone – uključujući automatske kazne za zemlje koje dozvole da im finansije izmaknu kontroli. Evropski lideri se pripremaju za samit koji je planiran za petak, a na kojem će biti govora o predloženim reformama. Imajući to u vidu, francuski ministar finansija, Fransoa Baroan dovodi u pitanje izbor trenutka objavljivanja šokantnog upozorenja S&P-a.

“Ova izjava koja stavlja evrozonu pod lupu, ne uzima u obzir francusko-nemački predlog. Ova nedelja je važna za postizanje sporazuma u petak na samitu. Rejting Francuske i drugih zemalja dosta ovisi o tom sporazumu”, ističe Baroan.

Izvršni direktor "Goldman Saksa", Džim O'Nil je takođe iznenađen momentom objavljivanja odluke.

“Mislim da nije praktična s obzirom na to šta se sprema za kraj nedelje. Ako Nemci sprovedu šta su naumili to bi trebalo da reši dosta problema koje S&P pominje“, akže O'Nil.

Predstavnici agencije "Standard end Purs" kažu da će pažljivo pratiti samit i rešenja koja budu bila ponuđena – kako politička, tako i finansijska.

Agencija S&P navodi da će u roku od 90 dana doneti odluku da li da smanji kreditni rejting agenciji za pružanje finansijske pomoći za jedan ili dva nivoa niže od sadašnjeg trostrukog A, pošto zaključi da li bi trebalo smanjiti rejting bilo kojoj od pojedinačnih zemalja.

Ukoliko kreditni rejting fonda za pružanje finansijske pomoći bude smanjen, to bi povećalo kamate na pozajmice iz tog fonda za ublažavanje duga prezaduženih zemalja. Grčkoj, Irskoj i Portugalu već je potrebna medjunarodna pomoć, a analitičari strahuju da bi ona mogla da bude potrebna Italiji i Španiji, odnosno trećoj i četvrtoj po veličini ekonomiji u Evropi.

XS
SM
MD
LG