Linkovi

Merkel: Težak period za Evropu


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas da finansijski problemi u evrozoni predstavljaju možda najveću kriza u Evropi od Drugog svetskog rata i pozvala na veću evropsku integraciju u rešavanju tog izazova. Italija je u međuvremenu uspela da prikupi maksimalan traženi iznos od tri milijarde evra, uz plaćanje rekordne kamate, dok novi mandatar vlade Mario Monti sastavlja kabinet.

Prvi dan na poslu bivšeg evropskog komesara. Nakon grozničavih aktivnosti tokom vikenda, Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano imenovao je juče Maria Montija za mandatara za sastav nove vlade. Monti sada treba da razgovara sa vodećim političkim partijama i imenuje, kako se očekuje, relativno mali kabinet. Pred njegovom tehnokratskom vladom je težak zadatak.

Rim je na današnjoj aukciji platio rekordne kamate od 6,29 odsto na petogodišnje državne obveznice. Prikupljeno je zacrtanih tri milijarde eura, ali uz oko jedan odsto višu kamatnu stopu nego prošlog mjeseca. Džastin Urkart Stjuart iz kompanije “Seven investment menadžment” međutim ističe da je na tržištima bilo primjetno olakšanje zbog dovoljne potražnje .

"Nije riječ samo o dugu, već i o povjerenju. Trenutno je prisutno kratkoročno povjerenje zato što su suštinski problemi Italije samo simptom onoga s čim se suočavamo a ne uzrok. Uzrok je to što euro ne funkcioniše kako treba i treba se pozabaviti tim problemom.”

Drugi, poput profesora na Njujorškom univerzitetu Nurijela Rubinija, koji je predvidio kolaps američkog tržišta nekretnina, vjeruju da ni jedna mjera, koju Italija preduzme, ne može da spriječi pogoršanje recesija.

"Nakon što sakupite malo novca MMF-a i Evrope i to ne bude dovoljno, tržišta će onda shvatiti da vam je potrebno veće oružje i Italija će možda biti primorana da restruktuira dug. Na kraju će možda čak morati da napusti eurozonu.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel međutim naglašava da Evropa rješava svoje probleme iako se, kako je ocijenila, suočava sa najtežim periodom od Drugog svjetskog rata.

"Moramo dalje da razvijemo strukturu Evropske unije. To znači više, a ne manje Evrope. Treba izgraditi Evropu na način koji obezbjeđuje budućnost eura.”

Merkel je pozvala članice eurozone da se založe za tješnju fiskalnu uniju. Mnogi međutim ističu da njemačka kancelarka mora da iznese nove ideje za rješavanje krize.

XS
SM
MD
LG