Linkovi

Usporen oporavak evropske privrede


Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije

Najnoviji podaci pokazuju da se usporava oporavak evropske privrede.

Rezultati istraživanja, koje je danas objavila finansijska informativna kompanija Markit, ukazuju da su evropski proizvodni i uslužni sektori industrije rasli najsporijom tempom u poslednjih sedam meseci i da su u tom usporavanjuu prednjačile Španija i Irska.Isti podaci ukazuju da se ekonomski rast usporava i u Italiji.

Vodeći ekonomista Markita, Kris Vilijamson, kaže da izneti podaci ukazuju da evropski ekonomski rast sve više zavisi od zemalja poput Nemačke i Francuske. On je takodje istakao da rezultati istraživanja podstiču zabrinutost u pogledu sposobnosti zemalja poput Grčke, Portugala i Irske da napreduju paralelno sa uvođenjem oštrih mera za smanjenje budžetskog deficita. U istraživanju Markita objedinjeni su podaci hiljada evropskih kompanija.

U odvojenom izveštaju biroa Evropskog centra za statistiku navedeno je da je prodaja u 16 zemalja, koje koriste euro, od jula do avgusta pala za 0, 4 odsto.

Šesnaest država eurozone u međuvremenu su zatražile od Kine da omogući usaglašavanje vrednosti svoje valute, s objašnjenjem da sadašnja praksa održavanja jeftinog juana ometa globalni rast.

Portparol grupacije, luksemburški premijer Žan-Klod Jinker, rekao je danas u Briselu da bi široko zasnovano prilagođavanje vrednosti juana donelo korist i Kini i globalnoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG