Linkovi

Tržišta ponovo u minusu


Trgovac na nemačkoj berzi u Frankfurtu
Trgovac na nemačkoj berzi u Frankfurtu

Vrednosti akcija na evropskim i azijskim berzama su danas naglo pale, zbog novih briga da bi Grčka uskoro mogla da zakasni sa otplatom prošlogodišnjih kredita. Ključni indeks na berzi u Hongkongu pao je za više od 4 odsto, a pale su i cene na tržištima u Londonu, Parizu i Frankfurtu. Investitori su počeli da prodaju akcije kada je vlada u Atini juče saopštila da ove ili naredne godine neće biti u stanju da ostvari planirano smanjenje deficita i da će grčka ekonomija nastaviti da se smanjuje i 2012.

Ministri finansija država eurozone su se danas sastali u Luksemburgu da razmotre situaciju u Grčkoj. Međutim, od njih se ne očekuje da odmah odluče da li će dati toj zemlji novu tranšu od 11 milijardi dolara iz prošlogodišnjeg paketa pomoći, da bi mogla da plati dugove koji stižu za naplatu pre kraja ovog meseca. Inspektori iz Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, i dalje u Atini proveravaju grčke planove za štednju.

Grčka je saopštila da će se njena ekonomija ove godine smanjiti za 5,5 odsto, a iduće za još 2,5, što će vladi otežati da ostvari uštede, jer će se smanjiti prihod od poreza. Vlada je predvidjela da ovogodišnji deficit dostigne 8,5 odsto nacionalnog proizvoda, što je znatno više od planiranih 7,6 odsto koliko je dogovoreno sa međunarodnim kreditorima. Odlazak Grčke pod stečaj bi mogao imati ozbiljne posledice za Evropsku uniju i svetsku ekonomiju, što povećava zabrinutost investitora na svetskim berzama.

Grčka je uvela niz mera štednje, smanjila troškove i povećala porez, što je izazvalo brojne štrajkove radnika zamorenih novim merama, kojim se ukidaju radna mesta u državnim službama i povećavaju životni troškovi. Vladin predlog budžeta za 2012, koji je danas predstavljen parlamentu, predviđa konačno ukidanje 30 hiljada mesta u državnim službama, bilo penzionisanjem, bilo otpuštanjem zaposlenih do kraja iduće godine.

XS
SM
MD
LG