Linkovi

Veće kamate za EU dužnike


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj na samitu o dugu evropskih zemalja.
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj na samitu o dugu evropskih zemalja.

Kamatne stope na grčki, portugalski i irski dug porasle su ponovo zbog sve većeg strahovanja investitora zbog prezaduženosti tih vlada.

Kamatne stope za grčke državne obveznice na deset godina dostigle su gotovo 15 odsto, što je rekord od kako je Evropa usvojila zajedničku valutu 1999. Dok rastu strahovanja da će Grčka morati da reprogramira 154 milijarde medjunarodnog zajma, koji je prihvatila prošle godine, investitori prilikom kupovine obveznica traže veće kamate kako bi pokrili dodatni rizik. Kamatne stope na dvogodišnje obveznice dostigle su 23 odsto.

Vlada u Atini sprovela je znatna smanjenja troškova i saopštila da će prodati ključne državne objekte u nastojanju da smanji deficit. Medjutim, kamate na državne obveznice nastavile su da rastu iako grčki funkcioneri kažu da nemaju planove da reprogramiraju dug.

U međuvremenu, Portugal pregovara o uslovima paketa finansijske pomoći od evropskih suseda i postaće treća zemlja, nakon Grčke i Irske, koja je prihvatila medjunarodnu pomoć. Kamatne stope na portugalske obveznice već su znatno porasle, na preko 9 i po odsto za desetogodišnje obveznice i više od 11,5 odsto za dvogodišnje zajmove. Obe kamate su najviše od kada su dve zemlje prešle na euro. Kamatne stope na irske obveznice takodje su porasle na novi rekordni nivo.

XS
SM
MD
LG