Linkovi

Španija ponovo u recesiji


Sukobi na nedavnim protestima u Španiji
Sukobi na nedavnim protestima u Španiji

Španski ministar ekonomije priznao je da je zemlja vjerotavno ušla u drugu recesiju od 2009. godine, nakon što je kamata na državne obveznice ponovo dostigle opasne nivoe.

Jedna radnja u Madridu, u kojoj se prodaju kućne potrepštine, u vlasništvu je iste porodice 15 godina. Sada se međutim zatvara.

"Ukratko rečeno, manje prodajemo, a imamo više troškova, što je neodrživo. Ne možemo da izdržimo”, kaže njen vlasnik Sesar Kalje.

Španija priznaje da je vjerovatno zapala u drugu recesiju od 2009. Dug te zemlje danas se približio kriznim nivoima, što je povećalo strahovanje da će četvrtoj po veličini ekonomiji u eurozoni možda biti potrebna pomoć.

Kamata na španske obveznice, sa rokom dospjeća za deset godina, premašila je šest odsto, zbog zabrinutosti investitora da zemlja neće biti u mogućnost da obuzda budžetske izdatke. Vrijednost njemačkih obveznica, koje se smatraju bezbjednom investicijom, dostigla je rekordni nivo, dok je euro pao u odnosu na dolar. Patrik Armstrong, iz kompanije “Armstrong investicije” smatra međutim da izgledi možda nisu toliko sumorni kao Sesarovi.

"Španija nema toliko duga, kada se uporedi sa ostalim perifernim zemljama ili čak širim područjem eurozone. Dug trenutno iznosi 80 do 85 odsto bruto društvenog proizvoda, što bi moglo da bude održivo.”

Za Sesara i njegove lojalne mušterije biće međutim prekasno.

"Moji deda i baba, neka počivaju u miru, govorili su da biti zahvalan znači biti dobro vaspitan. Pokušavam da budem zahvalan, sa određenom dozom ironije, tako da se zahvaljujem svima koji su nam pomogli ili nam pomažu da zatvorimo radnju.”

Sramota je. Očigledno je da koristimo pogodnosti niskih cijena, ali nema sumnje da je sramota što se zatvaraju”, smatra jedan od kupaca.

"U trenutnoj situaciji, naravno da pružate podršku. Ja takođe tražim posao, nije lako…”, navodi Džesika Benitez.

Sa istim problemom suočiće se i Sesar, s obzirom na to da Španija ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi, odnosno gotovo svaka četvrta odrasla osoba je bez posla.

XS
SM
MD
LG