Linkovi

Gajtner: EU mogla brže da reaguje


Sekretar za finansije Timoti Gajtner
Sekretar za finansije Timoti Gajtner

Finansijska situacija u Grčkoj neznatno se poboljšala, nakon što je vlada dobila prvi dio novog zajma i privukla investitore za kupovinu državnih obveznica. Grčki zvaničnici navode da je vlada u Atini danas primila 10 milijardi dolara, od čega će veći dio biti iskorišten za otplatu dospjelih obveznica koje su u vlasništvu centralnih banaka eurozone. Grčka je takođe prodala prve obveznice od postizanja sporazuma o novom zajmu, drugom za dvije godine. U Vašingtonu, sekretar za finansije Timoti Gajtner je, tokom svjedočenja u Kongresu, između ostalog kazao da je Evropa napravila značajan napredak u rešavanju dužničke krize, ali i upozorio da je eurozona tek u početnoj fazi primjene novih, oštrijih kontrola potrošnje.

Američki sekretar za finansije rekao je da bi volio da su evropski zvaničnici brže preduzeli agresivnije mjere za rješavanje dužničke krize, zbog njenog uticaja na Sjedinjene Države.

“Volio bih da su mogli ranije da reaguju brže, zato što smo pretrpjeli veliku štetu. Kada se osvrnete na američki rast u 2010. i 2011. odnosno trenutak kada je počeo da slabi, vidjećete da je tada Evropa zapadala u krizu. Tako da bih volio da su agresivnije mjere preduzete ranije, ali mi smo aktivno angažovani i čini se da je situacija bolja sada, iako će oporavak potrajati duže vrijeme.”

Sjedinjenim Državama predstoji još dosta posla da saniraju štetu, koju je izazvala kriza, poručio je Gajtner tokom svjedočenja u Kongresu.

“Stopa nezaposlenosti je, kao što znate, i dalje veoma visoka, a situacija u stambenom sektoru teška. Takođe se još suočavamo sa veoma neizvjesniim globalnim ekonomskim uslovima, sa Evropom koja se i dalje bori sa veoma dugom i teškom krizom i sa rizicima u pogledu Irana, koji podstiču rast cijena nafte.

Američki zvaničnik je, u tom kontektsu, pozdravio najavu Saudijske Arabije da će preduzeti dalje mjere na povećanju isporuka nafte globalnim tržištima što bi popunilo eventualnu prazninu, nastalu gubitkom iranske nafte. Obamina administracija razmatra načine na koje bi mogla da zaustavi Iran da razvije nuklearno oružje i ohrabrena je podrškom koju dobija od najvećih trgovinskih partnera Teherana, naglasio je sekretar za finansije.

XS
SM
MD
LG