Linkovi

Grčka: Istekao rok za dogovor o dugu


Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos stiže na sastanak Vlade
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos stiže na sastanak Vlade

Grčka je blizu dogovora sa privatnim zajmodavcima o otpisu 142 milijarde dolara duga, kako bi se izbegao bankrot zemlje.

Zvaničnik grčke vlade saopštio je novinskim agencijama da su banke, penzioni fondovi i finansijske institucije koji poseduju tri četvrtine duga pristali da otpišu više od polovine novca koji im Atina duguje.

Vlada je saopštila da će, nakon što postigne dogovor sa neophodnih 75 odsto zajmodavaca, iste uslove nametnuti kreditorima koji nisu spremni da dobrovoljno prihvate velike gubitke na investicijama.

Evropski lideri, finansijski analitičari, kao i grčki zvaničnici bili su optimisti da će dogovori o otpisu duga biti postignuti. Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos izjavio je da će večeras biti završen istorijski proces, čiji rezultati će biti objavljeni sutra. Takođe je istakao da će to umanjiti finansijski pritisak na Grčku i eurozonu, koja pokušava da izađe na kraj sa dvogodišnjom dužničkom krizom.

Dok Grčka planira da vrati ostatak duga finanansijskim institucijama, oni koji su kupili grčke obveznice na kraju će izgubiti oko tri četvrtine svojih investicija. Sporazum su odbacili pet manjih grčkih penzionih fondova, nekoliko investicionih fondova, kao i najtiražniji nemački dnevni list Bild.

XS
SM
MD
LG