Linkovi

Ren: Blaga recesija u eurozoni


Evropski komesra za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren na konferenciji za novinare u Briselu (arhivski snimak)
Evropski komesra za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren na konferenciji za novinare u Briselu (arhivski snimak)

Evropska komisija je u ekonomskom izvještaju za 2012. godinu predvidjela blagu recesiju u eurozoni i stagnaciju u širem dijelu Evropske unije.

Još jedan dan protesta u Grčkoj, koja se suočava sa jednom od najgorih kriza u modernoj istoriji. U zemlji koja je u petoj godini recesije, sa usvojenim oštrim mjerama štednje, nezadovoljstvo javnosti, kako se očekuje, biće samo još veće. Izgledi za ostatak Evrope nisu ništa bolji. Visoki zvaničnici Evropske unije kažu da je region u drugoj recesiji za tri godine. Podaci pokazuju usporavanje u eurozoni i stagnaciju u širem dijelu Unije. Poruka evropskog komesara Olija Rena u Briselu bila je sumorna.

U poređenju sa našom novembarskom procjenom, pogoršali su se tada iznijeti izgledi, a rizici po rast i dalje postoje. Istovremeno međutim postoje nagovještaji stabilizacije, naročito u skorije vrijeme”.

Eurozona je poslednji put bila u recesiji 2009 godine, kada se ekonomija smanjila za 4,3 odsto. Ekonomisti navode da je kombinacija visokog državnog duga i sve veće nezaposlenosti sada poništila bilo kakav oporavak od prethodne krize. Smanjenje bruto-društvenog proizvoda za 0,3 odsto u 2012. godini je međutim bolje od procjene MMF-a od 0, 5 odsto. I Ren smatra da bi dugoročni izgledi mogli da budu mnogo bolji, ukoliko se preduzmu prave mjere.

“Ova blaga recesija mogla bi relativno kratko da traje pod uslovom da Evropska unija nastavi da donosi prave odluke o, naprimjer, jačanju finansijskih zaštitnih mjera, a članice nastave fiskalnu konsolidaciju i primjenu strukturnih mjera za podsticanje rasta i zapošljavanja”.

Ekonomska kriza vjerovatno će povećati jaz između bogatih ekonomija na sjeveru Evrope i onih na jugu koje moraju da otplate svoje dugove. Njemačka i Francuska će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju ove godine, uz rast od pola procenta. Grčka ekonomija će se međutim smanjiti za više od 4, a portugalska za oko 3 odsto. Grčki dužnički problemi doveli su i do velikih gubitaka u evropskom bankarskom sektoru.

Neki od najvećih zajmodavaca u regionu, od Njemačke do Francuske i od Britanije do Belgije, saopštili su da su izgubili milijarde dolara na otpisima na grčkim zajmovima. Direktori banaka takođe upozoravaju da su izgledi za ovu godinu neizvjesni, dok bi privatni vlasnici obveznica mogli da pretrpe dodatnu štetu ukoliko se grčka ekonomija ne oporavi.

XS
SM
MD
LG