Linkovi

Kritike nemačko-francuskog plana


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi

U Evropi se spremaju oštre reakcije povodom nemačko-francuskog plana za uvođenje strožijih, jedinstvenih ekonomskih pravila u 17 zemalja eurozone.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi predložili su prošle nedelje plan koji predviđa ograničavanje duga svake zemlje, koje bi bilo uneto u njihove nacionalne ustave. Potom bi bio uveden jednak evropski porez za korporacije, povećanje starosne granice za odlazak u penziju i druge mere.

U zamenu, Nemačka i Francuska bi pristale da povećaju fondove EU za finansijsku pomoć članicama zapalim u dugove, iako istovremeno nastoje da spreče potrebu za većom medjunarodnom pomoći poput one koju su prošle godine bile primorane da prihvate Grčka i Irska.

Mere štednje koje su predložile dve najveće ekonomije u Evropi već su izazvale žalbe manje prosperitetnih evropskih suseda, koji strahuju da bi njihove vlade izgubile samostalnost u donošenju odluka.

Italija traži da se spreči donošenje pravila za kažnjavanje prezaduženih zemalja zbog toga što ne sprovode mere za smanjenje deficita. Belgija, Luksemburg, Španija i druge zemlje protive se ukidanju povezivanja povećanja plata za odredjene indekse, dok se Austrija i druge zemlje protive povećanju starosne granice za odlazak u penziju. Irska ne želi da se odrekne svog niskog poreza za korporacije dok se Grčka se pak protivi zahtevu za uvođenje ustavnih promena.

XS
SM
MD
LG