Linkovi

Grčka: Sukob policije sa demonstrantima


Policija u Grčkoj se sukobila sa demonstrantima koji protestuju zbog mera štednje, 7. februar 2012.
Policija u Grčkoj se sukobila sa demonstrantima koji protestuju zbog mera štednje, 7. februar 2012.

Grčka policija danas se sukobila sa nekim od hiljada demonstranata u Atini koji su protestovali zbog najnovijih mera štednje koje vlada pokušava da uvede kako bi izašla u susret zahtevima medjunarodnih kreditora.

Neki demonstranti su pojurili uz stepenice parlamenta i bacali kamenice na policiju koja je odgovorila suzavcem i udarcima palicama. Planirani jednodnevni opšti štrajk, drugi ove godine, poremetio je javni prevoz i doveo do suspenzije vladinih službi i zatvaranja škola i radnji.

U medjuvremenu, vladini funkcioneri su za kasnije danas planirali sastanak u pokušaju da postignu sporazum o nekoliko mera štednje koje su tražili kreditori Grčke. Atina je kasno juče saopštila da će ove godine zatvoriti 15 hiljada radnih mesta u državnim službama dok još uvek razmatra oštra smanjenja minimalnih ličnih dohodaka.

Vodeći sindikati i poslodavci u Grčkoj obacili su vladine planove za dodatno smanjenje plata, rekavši da su već pretrpeli znatne gubitke ranijim smanjenjem troškova i povećanjem poreza.

Uprkos višenedeljnim pregovorima Grčka nije bila u stanju da sklopi sporazum sa velikim medjunarodnim finansijskim institucijama o smanjenju grčkog duga koji se popeo na 130 milijardi dolara.

Vlada u Atini takođe nastoji da razradi detalje novog paketa pomoći u vrednosti od 170 miljardi dolara, drugog u poslednje dve godine od Evropske unije, Evropske centralne banke i Medjunarodnog monetarnog fonda.

XS
SM
MD
LG