Linkovi

Nova recesija u Evropi?


Nemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Ni u ovoj godini kriza eura ne jenjava, tačnije, riječ je o lancu dužničnih kriza na čijem jednom kraju je Grčka a na drugom bi mogao biti cjelokupni evropski projekat. S tim u vezi, uz sve oštrije sumnje eksperata da će Atina biti u stanju ispoštovati dogovorene mjere štednje, sve oštrija upozorenja grčkoj vladi da, ukoliko se ne bude držala plana štednje, treba da zaboravi nastavak evropske finansijske pomoći. U isto vrijeme, uz oštro suprotstavljanje Britanaca, Evropljani sve bliže dogovoru o taksi na finansijske transfere unutar Unije.

Ni nakon današnjeg susreta njemačke kancelarke i francuskog predsjednika nije bliže izlaz krizi eura. Lideri Nemačke i Francuske su se sastali u Berlinu i zatražili brzo zaključenje pregovora o sporazumu Evropske unije kojim se pojačava kontrola pojedinačnih vlada. Sarkozi je rekao da bi dogovor o novim budžetskim ograničenjima trebalo da se potpiše do 1. marta, mesec ranije nego što je planirano. Angela Merkel se saglasila da je potrebna brza akcija. Oni su istakli da bi 17-očlana eurozona trebalo da ubrza uplate u fond za spasavanje eurozone, uspostavljen za moguće hitne finansijske intervencije u budućnosti.

Evropski lideri takođe su upozorili Grčku da po svaku cijenu mora ispoštovati drugi po redu plan štednje, uključujući i restruktuiranje duga- u suprotnom, neće biti nove rate svježeg evropskog novca. Ovo je bilo do sada najjasnije i najkonkretnije upozorenje grčkim
vlastima da moraju što prije iskazati značajne rezultate na prilagodjavanju kriznoj situaciji, u kojoj se režu svi troškovi koji nisu od vitalne važnosti za funkcionisanje države.

Medjutim, ni ostale evropske države ne sjede u ložama posmatrajući grčku
dramu. Italija se preznojava stežući kajiš, Španija muku muči sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi, a i Belgija se sve češće proziva zbog pada kreditnog rejtinga sa jedne, i odluke njene nove vlade da sebi poveća plate. Kako se niko nije usudio da perspektive ove godine slika svjetlim bojama, nameće se jedno pitanje: da li je pred vratima nova recesija?

"Moramo izbjeći recesiju. Moramo mobilizovati svu našu energiju na nivou Unije i još važnije, na nivou država članica. Sazvao sam neformalni samit za 30. januar. Na tom sastanku ćemo razgovarati o antirecesijskoj strategiji", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Nešto se ipak pokreće. Uprkos oštrim protestima Londona, čiji premijer je još na prošlom samitu sebi u zadatak dao da štiti interese i slobodu finansijskog centra, Londonskog sitija, Evropljani su za korak bliže odluci o uvodjenju takese na finansijske transakcije unutar Unije, takse koju bi plaćali veliki a trebala bi da pomaže malima. Takvu taks, koja bi, ukoliko se usvoji, stupila na snagu 2014-te, podržava i zvanični Pariz, a danas je dobila i važnu podršku Komiteta za ekonomske poslove Evropskog parlamenta.

"Očito je da svi mi želimo takse na svjetskom nivou, takse na nivou 27 evropskih članica. Medjutim, očito je i to da ja ne vidim kako bi smo britansku vladu mogli da ubjedimo da promijeni svoj stav protiv takse. Zato, treba da nadjemo rješenje koje bi uključilo 27 ili manje država. Moje je mišljenje da je minimum za to da u taksi učestvuju članice eurozone", smatra Paskal Kanfin iz francuskih Zelenih.

U svakom slučaju, spremaju se dani teških pregovora i odluka o tome kako i kuda dalje sa eurom i kolika je količina zajedničke evropske ideje za sve njene članice. Jer, strahuju mnogi u Briselu, približava se tačka na kojoj će britansko protivljenje finansijskim mjerama evropske većine dostići vrhunac, tačka od koje će biti teško odrediti zajednički put
naprijed.

XS
SM
MD
LG