Linkovi

Oštre suprotnosti u evropskim ekonomijama


Španski konzervativni lider i novi premijer Mariano Rahoj u parlamentu u Madridu.
Španski konzervativni lider i novi premijer Mariano Rahoj u parlamentu u Madridu.

Suprotnosti u ekonomijama evropskih zemalja, danas su ponovo očigledne, kada je Španija saopštila da ima najveći broj nezaposlenih radnika u proteklih 15 godina, a Nemačka najmanji u protekle dve decenije.

Premijer nove konzervativne vlade u Španiji, Marijano Rahoj, preduzima oštre mere štednje kako bi smanjio troškove, ali ekonomija i dalje stagnira. Vlada u Madridu saopštava da je broj nezaposlenih porastao u decembru, peti mesec za redom, na preko četiri miliona i 400 hiljada. Više od 21 odsto radnika u Španiji je nezaposleno. Španski ministar ekonomije Luis de Gvindos, kaže da je nezaposlenost najveći problem u zemlji.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je u decembru pala na 6,8 odsto. Vlada je saopštila da je prosečan broj nezaposlenih tokom protekle godine - nešto manji od tri miliona - najniži od 1991., posle ujedinjenja dve Nemačke. Direktor nemačke Agencije za rad, Frank-Jirgen Vajze, kaže da je potražnja za radnicima tokom cele godine bila visoka. Jedan analitičar podvlači da se stopa nezaposlenosti smanjivala u 29 od protekla 32 meseca.


XS
SM
MD
LG