Linkovi

Zajednički plan za izlazak iz krize


Nemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Na samitu u Briselu iduće nedeljem nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi predložiće prestrojavanje evropskog bloka u cilju rešavanja tekuće finansijske krize u evrozoni.

U današnjem govoru u Bundestagu, kancelarka Angela Merkel je rekla da se članice evropskog bloka kreću ka fiskalnoj uniji sa striktnim budžetskim nadzorom u cilju rešavanja dužničke krize u evrozoni. Ona je takođe naglasila, da ne postoji brzo rešenje.

„Vlada konzistentno predočava da evropska kriza ne može da se reši u jednom potezu. Takvo rešenje ne postoji. Ne postoje ni laka ni brza rešenje, naročito ne postoji takozvani završni korak, o kojima pojedine osobe govore uoči svakog svakog sastanka na vrhu. Ja se tako ne izražavam, niti tako mislim. Rešavanje evropske krize je proces. Proces koji će trajati godinama.“

Komentar kancelarke Merkel usledio je samo nekoliko sati pošto je francuski predsednik Nikola Sarkozi saopštio da će on zajedno sa njom iduće nedelje ponuditi plan za spasavanje Evrope od dužničke krize i krize evra.

„Francuska i Nemačka, su posle tolikih tragedija odlučile da se ujedine i okrenu se zajedničkoj budućnosti. Dragi moji sugrađani, potpuno je neprihvatljivo odustati od te strategije. Evropa je snažna samo kada je celovita i ujedinjena. Razlaz Nemačke i Francuske značilo bi razjedinjavanje i slabljenje jedinstvene Evrope. Pozdravljam dolazak kancelarke Merkel u Pariz u ponedeljak kada ćemo objaviti novi nemačko-francuski predlog, sa ciljem da budućnost Evrope bude garantovana.“

Mada nije izneo nikakve detalje novog plana, predsednik Sarkozi je naveo da bi on mogao da zameni sporazum iz Mastrihta iz 1992, koji je doveo do uvođenja evra, 1999. Evrozonu, inače, čini 17 zemalja-članica Unije.

XS
SM
MD
LG