Linkovi

Još dve žrtve ešerihije u Evropi


Gradjani gledaju i biraju povrće u Minhenu u Nemačkoj, 31. maj, 2011.
Gradjani gledaju i biraju povrće u Minhenu u Nemačkoj, 31. maj, 2011.

Evropske vlasti izvestile su da su zabeležena još dva smrtna slučaja uzrokovana infekcijom smrtonosnom vrstom bakterije ešerihija koli, uključujući prvu žrtvu van Nemačke.

Bolnički funkcioneri u južnom švedskom gradu Borasu saopštili su danas da je jedna žena u 50-tim godinama umrla od infekcije enterohemoragičnom ešerihijom koli, poznatom kao EHEC. Pomenuta žena se pre kratkog vremena vratila u Švedsku iz Nemačke.

Nemački funkcioneri su naveli da je jedna 87-godišnja žena preminula od te infekcije u centralnom gradu Paderbornu, čime se broj žrtava u Nemačkoj, od izbijanja epidemije ranije ovog meseca, popeo na 15.

Nemački ministar zdravlja, Daniel Bar, rekao je da će broj zaraženih u zemlji verovatno rasti. Nemačka je izvestila o preko 1100 slučajeva EHEC-a, uključujući 373-je ljudi koji su imali ozbiljne komplikacije od infekcije poznate kao hemolitični uremični sindrom, skraćeno HUS. Najveći broj smrtnih slučajeva se dogodio u severnoj Nemačkoj.

HUS je potencijalno fatalno oboljenje koje pogadja bubrege, krv i centralni nervni sistem. Nemačka vlada je upozorila potrošače da izbegavaju da jedu krastavce, salatu i sirovi paradajz, dok istražuje izvor izbijanja epidemije.

Nemački zdravstveni funkcioneri su kao mogući izvor bakterije identifikovali krastavce iz španskih regiona Almeria i Malaga, što je podstaklo Nemačku i druge evropske zemlje da obustave uvoz španskih poljoprivrednih proizvoda. Udruženje španskih farmera je danas saopštilo da zabrana uvoza košta tu industriju oko 290 miliona dolara nedeljno.

XS
SM
MD
LG