Linkovi

Sniženi rejtinzi šest članica EU


Logo agencije za kreditni rejting "Mudis"
Logo agencije za kreditni rejting "Mudis"

Agencija za kreditni rejting „Mudis“ snizila je rejting šest članica Evropske unije, među kojima su Španija i Italija, dok su prognoze za tri zemlje snižene sa "stabilnih" na "negativne”. Riječ je o prvoj prijetnji za trostrukti A rejting Velike Britanije.

Evropski politilčari suočili su se sa medijima nakon saopštenja jedne od tri glavne agencije za kreditni rejting. “Mudis” je zaprijetio da bi mogao da snizi trostruki A rejting Francuske, Britanije i Austrije, nakon što je snizio kreditni rejting šest članica Evropske unije, među kojima su Italija, Španija i Portugal. U Francuskoj, predsjednički kandidat socijalista pokušao je da umanji opasnost za ekonomiju zemlje. Fransoa Oland rekao je da Francuska nije Grčka.

"Uozbiljimo se. Nismo u toj situaciji i oni koji nas porede, to čine kako bi zabrinuli Francuze.”

Ovo je prvi put da je ugrožen vrhunski rejting Britanije, čiji ministar finansija Džordž Ozborn tvrdi da će održati obećanje o smanjenju bužetskog deficita.

"Mislim da je ovo upozorenje da Britanija ne smije da popusti kada je riječ o dugovima. Britanska vlada to neće uraditi i nastavićemo da podstičemo povjerenje investitora u Britaniju.”

“Mudis” je saopštio da je zabrinut u pogledu sposobnosti Evrope da primijeni reforme neophodne za rješavanje krize. Vrijednost eura i funte neznatno je pala nakon vijesti o snižavanju rejtina, koja međutim nije imala značajan uticaj na tržišta. Na otvaranju berze u Njemačkoj zabilježeni su samo manji gubici.

"Kreditne agencije trenutno gube zamah i uticaj na finansijska tržišta”, smatra trgovac na berzi Robert Halver.

Riječ je o trećem sniženju rejtinga Italije. S&P i Fič su se na taj potez odlučili prošlog mjeseca. Mnogi Italijani i Španci međutim vjeruju da kreditne agencije ne cijene napore vlada njihovih zemalja.

„Mislim da vlada ulaže značajan napor da poboljša veoma lošu situaciju, ali kreditne agencije i dalje snižavaju rejting.“

“Vjerujem da iza snižavanja rejtinga stoje spekulacije. Velike sile igraju igre koje tjeraju vlade da usvoje nepopularne mjere.”

Trostruki A rejtinzi Njemačke i fonda za pomoć eurozone ostali su nepromijenjeni.

XS
SM
MD
LG