Linkovi

Dežer: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo


Sef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dezer predstavlja rezultate ankete o stavovovima gradjana Srbije prema Evropskoj uniji na danasnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine u Beogradu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/EMIL VAS/DS)
Sef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dezer predstavlja rezultate ankete o stavovovima gradjana Srbije prema Evropskoj uniji na danasnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine u Beogradu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/EMIL VAS/DS)

U razgovoru sa srpskim srednjoškolcima na Dan Evrope, šef delegacije EU u Srbiji rekao da je prioritet pronaći rešenje normalizacije odnosa Srbija i Kosova.

Istoga dana kada je proslavljen Dan pobede nad fašizmom, obeležen je i Dan Evrope, u okviru koga je organizovan razgovor učenika srednjih škola iz Srbije sa šefom Delegacije EU u Srbiji i potpredsednicom srpske Vlade Suzanom Grubješić.

Ne može se dopustiti da Srbija u Evropsku Uniju unese nerešen konflikt, ali niko od Srbije ne traži da prizna nezavisnost Kosova, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. U razgovoru sa učenicima srednjih škola povodom Dana Evrope, Dežer je rekao da se zato insistira da obe strane diskutuju o problemima i pronađu održivo rešenje koje će olaksati život građana u Srbiji i na Kosovu.

"Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, to je pitanje koje ne dotičemo u diskusijama. Ali želimo da Beograd i Priština nađu način da normalizuju odnose i građanima ponude rešenja, institucije koje funkcionišu, pravosuđe koje funkcioniše, mogućnost da trguju", kaže Dežer.

Potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić je izjavila da očekuje da Srbija krajem juna dobije datum za početak pregovora sa EU, i od tog trenutka, kako je rekla, počinje pravi proces prilagodjavanja sistemu i standardima EU. Proces evrointegracija je maratonska trka, izjavila je Grubješić u razgovoru sa srednješkolcima i dodala da se nada da će u junu biti predjena tačka iza koje će taj proces biti nepovratan.

"EU više nije bogati klub, bankomat ili socijalna karta i novac ne može i ne sme da bude motiv za pridruživaje jer ga zapravo nema. Naš cilj moralo bi da budu standardi, a onda će novac doći odande odakle treba da dodje - od investitora", kaže Grubješić.

Po njenim rečima ne zna se koliko će proces pregovaranja Srbije trajati, ali na osnovu primera Hrvatske može se reći da će biti potrebno između pet i osam godina za uspešnu transformaciju Srbije u modernu i uredjenu državu.
XS
SM
MD
LG