Linkovi

Sarkozi: Plan za budućnost Evrope


Novi predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi
Novi predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi najavio je da će Francuska i Njemačka naredne sedmice ponuditi novi plan za rješavanje dužničke krize i spasavanje eura. U današnjem govoru, Sarkozi je istakao da Evropa mora da bude ponovo osnovana. Sarkozi i njemačka kancelarka Angela Merkel zalažu se za izmjene Evropskog ugovora, koje bi morale da odobre sve članice Evropske unije. Novi šef Evropske centralne banke, Mario Dragi, nagovijestio je prethodno da je ta finansijska institucija spremna da preduzme agresivnije mjere u borbi protiv evropske dužničke krize, samo dan nakon su vodeće centralne banke u svijetu preduzele hitnu zajedničku akciju za podršku globalnom finansijskom sistemu.

Na tržištima je danas došlo do neznatnog olakšanja zbog vijesti da je Španija uspjela da proda tri milijarde 750 miliona duga, dan nakon što su centralne banke, među kojima su američke Federalne rezerve i Evropska centralna banke, preduzele kooridnisanu akciju za obezbjeđivanje neophodne likvidnosti evropskim bankama.

Troškovi zaduživanja Madrida bili su preko pet odsto - najviši od perioda prije uvođenja eura, ali i mnogo manji od 7 odsto, nivoa za koji mnogi smatraju da je neodrživ. Takođe je bila dobra potražnja za francuskim dugoročnim dužničkim obveznicama. Potez centralnih banaka, po svemu sudeći, donio je određena poboljšanja na tržištima, s obzirom na pad troškova zaduživanja Španije i činjenice da Francuska više nije na dirketnom udaru družničke krize, smatra ekonomista Tobijas Blatner.

"Jučerašnja akcija će međutim samo donijeti određenu vrstu kratkoročnog olakšanja, koje će možda biti prisutno naredne dvije ili tri sedmice, podstaknuto drugim mogućim pozitivnim vijestima, ali sigurno ne rješava ni jedan od suštinskih strukturalnih problema evropske dužničke i bankarske krize.”

Sve ozbiljnije prijetnje evropskim ekonomskim izgledima, povod su za zabrinutost Maria Dragija, novog predsjednika Evropske centralne banke. Dragi je u svom prvom obraćanju Evropskom parlamentu nagovijestio da je banka spremna da preduzme odlučniju akciju za rješavanje evropske dužničke krize, ukoliko politički lideri na samitu naredne nedjelje hvate strožiju kontrolu budžeta.

"Potreban je verodostojan signal kako bi se u kratkoročnom periodu obezbijedilo maksimalno povjerenje. Našoj ekonomskoj i monetarnoj uniji potreban je novi fiskalni sporazum - temeljna prerada fiskalnih pravila, uz zajedničke fiskalne obaveze na koje su pristale vlade u eurozoni.“

Dok eurozona razmatra veću fiskalnu integraciju, guverner Banke Engleske Mervin King poziva britanske banke da nastave da akumuliraju kapital kako bi se zaštitile.

"Banke širom svijeta su povezane, tako da na sve njih utiče ono što se događa u eurozoni. Ukoliko se ti problemi riješe, mislim da će troškovi finansiranja pasti i ne bi bilo razloga za postojanje kreditnih problema. To međutim sve zavisi od razvoja situacije.”

I to je veliki znak pitanja. Ekonomisti smatraju da je nova akcija centralnih banaka malo vjerovatna, što znači da je sada ponovo na evropskim političarima da uvedu veći fiskalnu integraciju, ne bi li trajno riješili dužničku krizu.

XS
SM
MD
LG