Linkovi

Američkim stopama


Francuske trupe u zajedničkoj patroli sa avganistanskim snagama u pokrajini Vardak
Francuske trupe u zajedničkoj patroli sa avganistanskim snagama u pokrajini Vardak

Britanija, Nemačka i Francuska planiraju da slede odluku Sjedinjenih Država i povuku svoje trupe sa fronta u Avganistanu.

Troje evropskih saveznika danas su najavili da će takodje okončati svoje angažovanje u borbama sa talibanskim pobunjenicima u Avganistanu pošto je predsednik Barak Obama sinoć izneo svoj plan da povuče 33 000 od 100 hiljada američkih vojnika tokom narednih 14 meseci. Ove evropske zemlje imaju daleko manje kontigente u Avganistanu od američkih saveznika.

Britanski premijer Dejvid Kameron razgovarao je sa predsednikom Obamom pre njegovog sinoćnjeg govora i potvrdio da će Britanija, poput Sjedinjenih Država, do kraja 2014. okončati svoju vojnu ulogu u Avganistanu i prepustiti bezbednosnu situaciju u zemlji Avganistancima. Britanija ima oko 9 500 vojnika u Avganistanu, što je drugi po veličini kontingent.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele rekao je da njegova zemlja planira da počne smanjenje svog kontingenta od 5 000 vojnika do kraja ove godine. Učešće Nemačke u avganistanskom ratu je inače veoma nepopularno unutar zemlje pošto su 52 nemačka vojnika poginula od kako su se nemačke snage priključile toj akciji u januaru 2002.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi istakao je da će vojnici njegove zemlje biti povučeni u otprilike istoj srazmeri kao i američki. Francuska ima 4 000 vojnika u Avganistanu, a 62 vojnika su do sada izgubila život.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je takodje pozdravio saopštenje predsednika Obame, nazvavši ga 'prirodnim rezultatom' napretka koji je severnoatlanski savez postigao. On je naglasio da je odluka predsednika Obame doneta u okviru konsultacija sa NATO saveznicima.

XS
SM
MD
LG