Linkovi

Evrogrupa: Odluka o Grčkoj do kraja oktobra


Ministri finansija EU na sastanku u kiparskoj prestonici Nikoziji, 14. septembar 2012.
Ministri finansija EU na sastanku u kiparskoj prestonici Nikoziji, 14. septembar 2012.

Posle današnjeg sastanka na Kipru ministri Evrogrupe su od Španije zatražili da se izjasni kakva vrsta finansijske pomoći joj je potrebna.

Ministri finansija Evrogrupe zaključili su da zemlje članice uglavnom sprovode ispravnu politiku, odavši posebno priznanje Portugaliji i Irskoj, ali su upozorili da Španija i Grčka treba i dalje da budu pro-aktivne u suočavanju sa krizom.

„Uprkos teškim okolnostima ekonomije zemalja članica se uspešno prilagodjavaju što je dobar znak za budući rast. Smatramo da je naša aktuelna ekonomska politika prikladna i da je umanjeni rast logična, ali privremena posledica trendova na finansijskim tržištima,“ izjavio je šef Evrogrupe, Žan-Klod Junker.

Španija, koja je pod pritiskom da se izjasni o tome kakva vrsta finansijske pomoći joj je potrebna obavestila je ministre Evrogrupe da će do kraja meseca izneti predloge niza novih strukturnih ekonomskih reformi sa čvrstim rokovima.


„Program restrukturiranja i dokapitalizacije banaka je u toku i verujem da ćemo do kraja septembra imati rezultate testiranja banaka na stres što će nam pružiti jasniju sliku o njihovim potrebama u pogledu kapitala,“ rekao je komesar EZ za ekonomska i monetarna pitanja, Oli Ren.

Nedavno saopštenje Evropske centralne banke da će otkupiti neograničene količine španskih obveznica ukoliko Madrid prihvati uslove evrozone vezane za paket pomoći dovelo je do pada kamata na te obveznice sa 7,64 odsto u julu na 5,62 odsto. Opale su i kamate na italijanske obveznice, dok se kurs evra prema dolaru popeo na preko dolar i 30 centi posle jučerašnje odluke američkih federalnih rezervi o novom programu otkupa hartija od vrednosti.

Kada se radi o Grčkoj, direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je da ima osnova da se Atini pruži više vremena da bi uvela dodatne mere štednje koje se od nje zahtevaju u okviru programa pomoći:

„Jasno je da je Grčka već uložila ogroman napor i da će to nastaviti da čini. Medjutim, standardi u ovom pogledu su veoma visoki i postoji više načina da se oni ispune – vreme je jedan od njih i trebalo bi da to razmotrimo kao jednu od opcija.“

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras rekao je da će evropski lideri verovatno doneti okonačnu odluku o revidiranom paketu pomoći Grčkoj u drugoj polovini oktobra. Ministri finansija će se ponovo sastati 8. oktobra u Luksemburgu da bi razmotrili izveštaj takozvane „trojke“ (EU, MMF, ECB) o Grčkoj, dok će samit EU biti održan u Briselu 18. oktobra.
XS
SM
MD
LG