Linkovi

EU zadovoljna izborima u Srbiji


Savet Evrope izdao izveštaj u kojem se Srbiji čestita na uspešno sprovedenim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima
Savet Evrope izdao izveštaj u kojem se Srbiji čestita na uspešno sprovedenim predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima

Izbori u Srbiji su bili otvoreni i sprovedeni su u skladu sa najvišim standardima Savjeta Evrope, saopšteno je iz komisije ove organizacije posle izbora u nedelju. U isto vrijeme, čestitajući na uspješnim i demokratskim izborima iz Brisela poručuju da sa velikom pažnjom očekuju formiranje novih vlasti, za koje se nadaju da će predano raditi na evropskom pitanju.

U očekivanju poslednjih izveštaja sa terena, u Evropskoj komisiji danas ipak nisu krili zadovoljstvo uspješno održanim izborima u Srbiji.

"Prije svega, želimo da čestitamo stanovnicima Srbije na slobodnim i mirnim parlamentarnim, predsjedničkim, kao i lokalnim izborima održanim juče. Očekujemo sada brzo formiranje nove vlade, opredjeljene reformama i nastavku interacija prema Evropi. Naravno, čekamo i drugi krug predsjedničkih izbora. Čestitamo i OEBS-u na sprovedenom mirnom glasanju na Kosovu i cijenimo ulogu svih medjunarodnih i lokalnih aktera na Kosovu, posebno EULEX-u i KFOR-u, koji su bili angažovani na bezbjednosti", rekla je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Izbori u Srbiji su sprovedeni u skladu sa najvišim standardima Savjeta Evrope o demokratskim izborima, piše, između ostalog, u izvještaju koji je nakon povratka iz Srbije objavila delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Gradjani su imali mogućnost da slobodno iskažu svoju volju i odaberu medju velikim brojem partija i predsjedničkih kandidata, navodi se dalje u izvještaju. Ipak, ističe se da su mediji koji su pratili izbore, mogli biti više izbalansirani. Kada je riječ o transparentnosti finansiranja izbornih kampanja, delegacija Savjeta Evrope kaže da će se o tome izjasniti kada bude imala puni izvještaj Agencije za anti-korupciju.

Nedostatke u analitičkom medijskom pokrivanju izbora je uočila i delegacija OEBS-a, koja međutim, poput Savjeta Evrope, zapaža visok stepen demokratičnosti glasačkog procesa i profesionalizma većine njegovih učesnika.

"Pozdravljam veliki uspjeh partija koje se zalažu za integraciju Srbije u EU. Takodje smatram da je od velikog značaja činjenica da je izostala podrška ekstremističkim strankama, kao i to da nije bilo većih neregularnosti na biračkim mjestima", rekao je povodom izbora izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin.

Kacin očekuje da će u najskorije vrijeme započeti pregovori o formiranju nove vlade koja će pred sobom imati jasan plan reformi i evropskih integracija. Vlast bi trebalo formirati prije drugog kruga predsjedničkih izbora, poručuje Kacin, naglašavajući da, bez obzira ko bude sjedio u vladi, dijalog sa Prištinom i primjena do sada postignutih sporazuma, nema alternativu.

XS
SM
MD
LG