Linkovi

"Milijarda ustaje" protiv nasilja


Učesnici kampanje "Milijarde ustaje" u Manili, Filipinima
Učesnici kampanje "Milijarde ustaje" u Manili, Filipinima

Izadji, zapleši, ustani i zahtevaj- globalni je glas protiv nasilja nad ženama koji se danas čuo i u Evropskom parlamentu.

Glas protiv nasilja nad ženama čuje se danas i u Briselu. Na inicijativu zastupnica Evropskog parlamenta, uz pomoć amričkih gostiju, parlamentarci su zaplesali dajući svoj doprinos akciji Milijarda ustaje.

Iako živimo u vijeku gdje se, barem načelno, poštuju ljudske slobode, nasilje nad ženama i dalje predstavlja problem. Dijele ga društva svih kontinenata i kultura, a zajedničko mu je - nepoštivanje ravnopravne uloge žene u društvu, porodici.

"Silovanja žena nisu stvar koja se dešava samou Indiji- Znamo da se to dešava i u Evropi, u Americi, na cijeloj planeti. Volimo da mislimo, i u Americi i u Evropi: to je problem koji se dešava nekome drugom. Ali statistika nasilja nad ženama je jednako visoka svuda. Nastojimo da pokrenemo te slučajeve, jer žene su prestrašene da idu na sudske procese, zakonski proces je previše komplikovan. Pokušavamo da ohrabrimo žene da govore i prijavljuju te slučajeve, kako bi smo ih zaštitili i upotrijebili već postojeće zakonske mogućnosti", istakla je američka aktivistkinja za ženska prava, Iv Ensler.

"Postoji psiohološko nasilje, sociološko, ekonomsko, kada su ženama uskraćena prava i mogućnosti, kako ne bi bi mogle na bolje da mijenjaju stvari u svome životu. Ženska prava su ljudska prava, nasilje nad bilo kome- bez obzira da li je riječ o ženama, djeci, mora prestati. Ako pogledamo nasilje nad ženama, vidimo da je riječ o nasilju nad polovinom ljudske populacije. Zato postavljam pitanje parlamentu: da li je naša obaveza, u našoj moći i po našem etičkom ubjedjenju da u EU donesemo odgovarajuće zakone da to zaustavimo?, zapitala se članica Evropskog parlamenta, Sirpa Pitikainen.

"Sasvim sigurno, porodice su veoma teško pogodjene ekonomskom krizom, a očigledno, žene su te koje nose najveći teret. Svaki dan, čak i danas, novine su pune slučajeva ubistava, samoubistava cijelih porodica. A kažem opet, žena je ta koja podnosi pritisak od strane muškaraca, nastojeći, u isto vrijeme, uzdizati zajedničku djecu", kaže članica Evropskog parlamenta Ana Gomes.

Izadji, zapleši, ustani i zahtjevaj globalni je glas koji se danas čuo i u Evropskom parlamentu. Gorka stvarnost u kojoj je svaka treća žena na planeti silovana ili pretučena, mora prestati, plesom zahjevaju i u Briselu, pridružujući se svjetskoj akciji Milijarda ustaje.
XS
SM
MD
LG