Linkovi

Susret Keri Ešton


Američki državni sekretar Džon Keri .
Američki državni sekretar Džon Keri .

Što prije organizovati trans-atlantski sastanak o energiji visokog nivoa, koji bi trasirao saradnju dvije strane na eliminaciji evropske energetske zavisnosti

Visoka zavisnost evropskih ekonomija od ruskih energenata postala je još uočljivija u aktuelnim prilikama kada se, kao odgovor Mosve na evropske i američke sankcije, očekuju problemi u snabdijevanju Evrope ruskim gasom. Zbog toga je posljedni summit Brisela i Wašingotna odlučio: Što prije, već danas, organizovati trans-atlantski sastnak o energiji visokog nivoa, koji bi trasirao saradnju dvije strane na eliminaciji evropske energetske zavisnosti.

Istok Evropske unije, u gotovo stopostotnoj ovisnosti od ruskih energenata, ne smije biti na udaru ruskih kontra-mjera sankcijama zapada zbog invazije i potom aneksije Krima, rečeno je danas na euro-američkom energetskom skupu u Briselu.

" Zajedno dogovaramo kratkomročne i dugoročne mjere kako bi smo osnažili energetsku bezbjednost Evrope i njenih najranjivijih susjeda Ukrajine i Moldavije.", rekla je visoka predstavnica EU za inostranu politiku Ketrin Ešton.

" Niti jedna nacija ne bi trebala da koristi energiju kako bi ugušila želje naroda, energija ne smije biti iskorištena kao oružje. U interesu je svih nas da imamo stabilno snabdijevanje energentima što je od kritične važnosti za naše ekonomije, naš prosperitet. Ne možemo dozvoliti upotrebu energije kao političkog oružja ili kao instrument agresije. Danas preduzimamo korake koji će učniti iznimno teškim upotrebu tog oružja, radimo zajedno kako bi smo prirodni gas za Ukrajinu dopremili iz Poljske, Madjarske i uspostavili rutu kroz Slovačku.", ukazao je američki državni sekretar Džon Keri.

Dvoje sagovornika su danas razgovarali o tome kako dovesti energiju iz drugih, alternativnih izvora, primjera radi, putem "južnog koridora".

Od Azerbejdžana do Turske, bolje je povezati evropske države gasovodima. Ključno je, ipak, da je Amerika sa odobrenim izvoznim dozvolama, u stanju da nadomjesti Evropi potrebni gas. Obećano je da će iz Amerike, počevši od naredne godine, stići više gasa nego što je evropska potrošnja.
XS
SM
MD
LG