Linkovi

EU razmatra uvodjenje viza Amerikancima


Pasoška kontrola na medjunarodnom aerodromu u Bukureštu.
Pasoška kontrola na medjunarodnom aerodromu u Bukureštu.

Postojeća zakonska regulativa nalaže da EU mora razmotriti recipročne mjere prema državi koja zahtijeva vize za njene gradjane, te će Evropska komisija, na svome narednom zasjedanju, razmatrati uvodjenje viza za gradjane SAD i Kanade.

EU se sprema da razmatra uvodjenje viza za američke gradjane, potvrdjeno je danas u Evropskoj komisiji. Evropski zakoni nalazu Komisiji da donese odluku na narednom sastanku 12. ovog mjeseca, kao odgovor na sličan korak američke vlade prema nekoliko evropskih članica.

Ono šta su već neko vrijeme najavljivali mediji preko okeana, moglo bi uskoro postati realnost - pod pritiskom postojeće zakonske regulative, koja nalaže da Unija mora razmotriti recipročne mjere prema državi koja zahtijeva vize za njene gradjane, Evropska komisija, na svome narednom zasjedanju, zakazanom za 12. april, razmatra uvodjenje viza za gradjane SAD i Kanade. Ove dvije države traže, svaka za sebe, vize za gradjane Rumunije i Bugarske, s tim što administracija u Vašingtonu na listi država za čije gradjane su potrebne vize, ima još i Hrvatsku, Kipar i Poljsku...Ta činjenica od Brisela iziskuje odgovor, potvrdili su danas u Evropskoj komisiji...

"Cilj je da se postigne puni reciprocitet u programu odricanja od viza za sve gradjane EU i to je prioritet EU. Postoji evropska regulativa o viznom reciprocitetu čija je namjera da se se osigura bezvisno putovanje za sve i ta regulativa nalaže Evropskoj komisiji da predloži privremenu suspenziju bezviznog putovanja za gradjane trećih zemalja čije zemlje još uvijek od Evropljana zahtijevaju vize. Imamo zakonski rok da na ovu situaiju odgovorimo i zbog toga je predsjednik Evropske komisije ovo pitanje stavio na dnevni red narednog zasjedanja Komisije, zakazanog za 12. april...", navodi portparolka Evropske komisije, Mina Andrejeva.

Prema evropskim pravilima, ukoliko na dan sastanka Evropske komisije i dalje budu važile mjere obaveznih viza za bilo koju od evropskih država od strane američke i kanadske vlade, Komisija je duzna da donese odluku o jednogodišoj suspenziji bezviznog režima za gradjane te dvije države koji putuju na prostor Unije...Medjutim, konačnu riječ o ovoj mjeri mogli bi imati Evropski parlament i Vijeće.

"Predložena mjera će stupiti na snagu samo ukoliko ne bude primjedbi Parlamenta i Vijeća u periodu od četiri mjeseca nakon usvajanja ove mjere od strane Komisije...", izjavila je portparolka EK.

Realno je očekivati, kao što su ukazali i u Komisiji, da će rasprava naredne sedmice imati i ozbiljan politički ton i da se neće ograniciti samo na reciprocitet viznih mjera - Unija sa Amerikom ulazi u kritičnu, završnu fazu pregovora o trgovinskom sporazumu, koji je za obje strane od iznimne važnosti i vjeruje se da će i ta činjenica imati ulogu u donošenju konačne odluke o suspenziji bezviznog režima za gradjane Amerike.

XS
SM
MD
LG