Linkovi

Novi sporazum o razmeni podataka EU i SAD


Evropska unija postigla novi sporazum sa SAD o novom okviru za razmenu podataka
Evropska unija postigla novi sporazum sa SAD o novom okviru za razmenu podataka

Sjedinjene Države i Evropska unija su postigli novi transatlanski sporazum o razmeni podataka. Evropski sud pravde je u oktobru prošle godine poništio prethodni sporazum proglasivši ga nelegalnim zbog neadekvatne zaštite podataka Evropljana koji su preneti u Sjedinjene Države.

Evropska komesarka za pravdu Vera Jurova je rekla novinarima da očekuje da će sporazum početi sa primenom za oko tri meseca.

"Postigli smo dogovor sa Sjedinjenim Državama o obnovljenom i bezbednom okviru za transatlansku razmenu podataka. Upravo sam završila razgovore sa američkom sekretarkom za trgovinu Peni Pricker i veoma sam zadovoljna što je podržan sporazum koji će po mom mišljenju pružiti snažnu saradnju u bezbednoj transatlanskoj razmeni podataka."

Jurova je naglasila da su Sjedinjene Države, prvi put dale obavezujuće garancije Evropskoj uniji da će pristup državnih organa, zaduženih za sprovođenje zakona i nacionalnu bezbednost, privatnim podacima biti ograničen, zaštićen i pod nadzorom.

Andrus Ansip, Evropski komesar zadužen za jedinstveno digitalno tržište, je rekao novinarima da će od novog sporazuma svi imati koristi.

Američka sekretarka za trgovinu Peni Pricker je izjavila da je sporazum “ od ključne važnosti za transatlansku trgovinu” i da predstavlja znak zbližavanja na relaciji Sjedinjene Države Evropska unija.

Sporazumom je predviđena godišnja revizija tokom koje će obe strane moći da ukažu na eventualno ugrožavanje privatnosti.

Kritičari sporazuma nazvanog “ Štit privatnosti” kažu da sporazumom nisu dovoljno zaštićene informacije o evropskim građanima I upozoravaju da bi ceo slučaj mogao ponovo da završi na sudu.

XS
SM
MD
LG