Linkovi

Otvoren samit EU, zasenjen protestima u Ukrajini


Ukrajinci traže od vlade da potpiše važan sporazum sa EU
Ukrajinci traže od vlade da potpiše važan sporazum sa EU

Šefovi vlada i drugi funkcioneri iz 28 zemalja članica EU stigli na dvodnevni samit gde će sei razgovorati o širenju tog bloka na bivše sovjetske, istočnoevropske zemlje.

Samit Evropske unije danas je otvoren u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, zasenjen odlukom Ukrajine da ne potpiše važan trgovinski sporazum sa tim blokom.

Šefovi vlada i drugi funkcioneri iz 28 zemalja članica prisustvuju dvodnevnom samitu radi razgovora o širenju tog bloka na bivše sovjetske, istočnoevropske zemlje.

Očekivalo se da na ovom samitu bude potpisan istorijski sporazum o širenju zone slobodne trgovine izmedju EU i Ukrajine, medjutim Kijev je prošle nedelje suspendovao taj sporazum u korist tešnjih veza sa Rusijom.

Ta odluka je izazvala masovne proteste proevropskih demonstranata u Ukrajini. Hiljade ljudi su se okupile u Kijevu tokom protekle nedelje, apelujući na Ukrajinu da potpiše trgovinski sporazum sa EU.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič još planira da prisustvuje ovom samitu, u cilju diskusija o mogućim trostranim razgovorima sa Rusijom i Evropskom unijom o ukrajinskoj ekonomiji.
XS
SM
MD
LG