Linkovi

EU: Važne lekcije 11. septembra


Teroristički napadi na SAD podstakli su i uvođenje oštrijih mera bezbednosti u Evropi
Teroristički napadi na SAD podstakli su i uvođenje oštrijih mera bezbednosti u Evropi

Evropa je naučila važne lekcije iz terorističkog napada na Ameriku 11. septembra, čulo se danas u Briselu gdje je, pred desetu godišnjicu napada, ukazano da je od tada intenzivirana saradnja i koordinacija svih koji žele da svijet bude sigurnije mjesto.

“Prve misli idu žrtvama i porodicama žrtava, odmah nakon toga je i činjenica da je Evropska unija ostala i još više je na oprezu deset godina nakon terorističkih napada 11. septembra. Nismo izmijenili svoje vrijednosti, nismo usvojili mjere kakve ne želimo. Treća poruka je da nastavljamo da da se protivimo toj užasnoj ideologiji i borimo se protiv nje zajedno sa svim našim saveznicima. Konačno, čini nam se važnije nego ikada spriječiti širenje terorizma, raditi više na ljudskim pravima, vladavini zakona, osnaženju vlasti, demokratije, kao i otvarati ljudima, posebno u zemljama u razvoju, socijalne i ekonomske mogućnosti”.

Tako govori prvi čovjek evropske koordinacije u borbi protiv terorizma, Žil de Kerkove, koji podsjeća da napadi 11.septembra nisu otkrili terorizam ali su, barem u EU, mobilizirali sve raspoložive snage kako se takvo nešto ne bi ponovilo. Posebno su napori u anti-terorističkoj borbi intenzivirani par godina iza toga, nakon terorističkog napada u Madridu 2004.Godinu iza, Unija je anti-terorističke aktivnosti fokusirala na četiri tačke-prevenciju, zaštitu, istrage i pravovremenu reakciju. U svemu tome, medjutim, ostaje činjenica da je 11. septembar bio važna prekretnica.

Riječ je o važnom datumu za svijet i za EU. Mi smo osjetili terorizam i ranije- sjetimo se napada u Minhenu, crvenih brigada... dakle, terorizam nije otkriven 11. septembra. Medjutim, novo i važnost tog napada protiv svih naših vrijednosti je bio tako visok da smo na nivou EU uspostavili zajednički odgovor na to...Na terenu je pojačana razmjena povjerljivih informacija medju državama članicama. Konkretizovan je posao na zajedničkim istragama, formirani timovi, rade istražitelji, imamo nove zakone i instrumente. U svakom slučaju, 11. septembar je imao ključni uticaj na osnaženje sigurnosti kakvu Unija pruža svojim gradjanima.”

XS
SM
MD
LG