Linkovi

EU: Konačne odluke u junu


Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompuj
Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompuj

Rasprava o budućnosti eura se nastavlja, uz sve veću svest da treba činiti više i ojačati prostor zajedničke valute

Nakon petosatne disusije, koja se protegla do ranog jutra, evropski lideri su odlučili da konačne odluke ipak sačekaju junski skup u istom sastavu. To znači da se diskusija o budućnosti eura nastavlja, uz sve veću svijest da treba činiti više i ojačati prostor zajedničke valute. Do tada, predsjednik Evropskjog vijeća je zamoljen da načini plan kako to provesti u djelo. Ono oko čega su se lideri relativno lako dogovorili je ostanak Grčke u eurozoni.

Ovako dalje više ne može, složili bi se svi koji su do ranih jutarnjih sati vijećali, a i ostali u EU. Ukoliko žele da euro preživi, a kažu da žele, svi evropski lideri moraju popustiti i prepustiti nešto od nacionalnih interesa za opšte dobro, utisak je nakon ovog vanrednog samita jer, jednostavno, svima treba stabilnost i integritet, potvrdio je nakon skupa i njegov organizator, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

"Imali smo ozbiljnu diskusiju oko posljednjih zbivanja u eurozoni, tokom koje smo potvrdili naše opredjeljenje da sačuvamo finansijsku stabilnost i integritet. Diskusija je pokazala da ekonomsku monetarnu uniju moramo dovesti na novo, viši nivo. Postoji generalni konsenzus da nam treba jača ekonomska unija koja će odgovarati finansijskoj."

Ni priča o evropskim obveznicama nije dovršena. Jedni, a njih predvodi Francuska, su ZA, drugi, na čelu sa Njemačkom su protiv, tvrdeći da to ne nosi rješenje.

"Debata o euro obveznicama u eurozoni nije nova i tu nema novih elemenata. Ne sviđa mi se ta igra, treba da sjednemo i razgovaramo o svim pitanjima", kazao je šef eurozone Žan Klod Junker.

A Grčka? Njoj je poručeno-želimo vas sa nama, uz vladu koja će provoditi plan izlaska iz krize.

"Želimo da Grčka ostane u eurozoni i da poštuje svoja obećanja. Svjesni smo napretka koji je ta zemlja učinila a i eurozona je uradila svoje šaljući joj, zajedno sa Medjunarodnim monetarnim fondom, skoro 150 milijardi eura od 2010-te godine. Dokazaćemo da Evropski stabilizacijski fond jeste mobiliziran kako bi Grčku doveo na put oporavka i rasta", naglasio je Herman van Rompuj.

Dakle, treba čekati jun i odgovore na pitanja: kako će izgledati ojačana eurozona i kako će proteći novi grčki izbori, hoće li to značiti kraj početka borbe protiv krize ili početak kraja grčkog boravka u zoni zajedničke valute, za šta se već sprema plan B u ostatku euro-društva.
XS
SM
MD
LG