Linkovi

EU: Bez dogovora o budžetu


Grupna fotografija evropskih lidera koji su učestvovali na samitu u Briselu
Grupna fotografija evropskih lidera koji su učestvovali na samitu u Briselu

Vanredni samit evropskih lidera u Briselu nije rezultirao dogovorom o dugoročnom budžetu EU, ali je postignut napredak

Razlike ostaju, kao i gledišta članica na perspektivu razvoja Unije. I tu nije riječ samo o tome koliko novca će se i na šta potrošiti.

Zaista, kakvu Uniju žele njene članice? Za jedne je to tek prostor slobodne trgovine, za druge mogućnost da na raspolaganju imaju fondove za vlastiti razvoj, a treći ambiciozno vide Uniju kao federaciju. Zato nije ni čudno da u protekla dva dana nije bilo sporazuma, ali jeste bilo napretka.

"Treba nam još malo vremena da finaliziramo sporazum. Riječ je o budžetu za ostatak decenije a narednih 7 godina će biti ključne, da bi smo Evropu vratili na put oporavka i rasta", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

"Reći da naši razgovori nisu bili iznimno kompleksni i teški , bilo bi pogrešno", naglasio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

A bilo je izuzetno teško zadržati konstruktivnu atmosferu u situaciji kada Komisija traži više, a države članice manje za EU. Konačno, najviše šansi ima prijedlog predsjednika Vijeća, koji reže oko 80 milijardi eura od Komisijinog prijedloga i zadržava budžet na oko 970 milijardi. Da li će toi proći, teško je pitanje, jer i sam priznaje, razlike u gledanjima su velike.

"Pozicije ostaju različite i treba nam još jedan korak, treba nam još vremena", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Evropski parlamentarci, koji traže više ovako reaguju:

"Sretan sam da nije bilo dogovora- jer bi on bio veo loš, posebno sa britanske strane i nekih drugih država koje traže teško rezanje mnogih dobrih programa. Za Parlament i mene lično programi razvoja i istraživanja, erazmus program, su programi koji bi bili žrtvovani da su sa danas dogovorili", kazao je šef socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Hans Svoboda.

"Parlament neće prihvatiti budžet gdje će ključni rezovi biti oni od važnosti za evropsku budućnost- 13 milijardi manje za istraživanje, transport i infrastrukturu. To je evropska budućnost. Mislim da ti lideri ne shvataju da je jedan od ključnih razloga za krizu neozbiljan budžet. Američki budžet je 24 posto bruto-nacionalnog dohotka što čini dolar jakim. A mi imamo budžet od 1 posto, i to je jedan od razloga za trenutne probleme sa eurom", smatra šef liberala Evropskog parlamenta, Gaj Ferhoštat.

Da li rezovima rezati mogućnost razvoja i istraživanja, poput svemirskog programa ili , na uštrb, recimo agrara, upuštati se u nove investicije, nadajući se da će one zaustaviti dramatičnu nezaposleznost i sve veće socijalne nemire? Odgovor na to pitanje će pričekati početak naredne godine, za kada je obećan konačni sporazum o evropskom budžetu za period od 2014 do 2020-te.
XS
SM
MD
LG