Linkovi

Uniji potrebni "rast i zapošljavanje"


Uniji potrebni "rast i zapošljavanje"
Uniji potrebni "rast i zapošljavanje"

Na upravo završenom neformalnom samitu evropski lideri su se saglasili da sama fiskalna disciplina nije dovoljna za uspešan izlazak iz krize. Uniji su potrebni razvoj, zapošljavanje armije nezaposlenih, potvrdili su evropski lideri, koji, načelno, podržavaju koncept “pametnog rasta i zapošljavanja” Medjutim, nisu svi voljni da stave potpis na sporazum o zajedničkim fiskalnim merama.

Tako se desilo da su se Česi pridružili Britancima u odbijanju učešća u sprovodjenju sporazuma o osnaženoj fiskalnoj disciplini. Ipak, krenimo redom...

U strahu da svi nisu jednaki, odnosno da će se Unija mjeriti po tome ko jeste a ko nije u euro zoni, Poljaci su tražili da se, kao ne-euro državi, Poljskoj obezbijede jednaka prava u odlučivanju kao i onima koji koriste euro. Kompromis je nadjen u formuli - jednom godišnje sastanak svih koji su unutar i oko eura, kako bi se utvrdile ključne smjernice evropske monetarne politike.

Kada je riječ o Česima, samo neupućenima je kao iznenadjenje djelovalo odbijanja Praga da potpiše sporazum, što je Čehe, uz Britance, svrstalo u manjinski "ne" klub - već ranije su, naime, najavili svoje "možda" Sporazumu, uz mogućnost da mu se kasnije pridruže.

Nisam podržao Sporazum iako smatram iznimno važnim klauzulu da mu možemo pristupiti bez potrebe dodatnih pregovora. Dakle, ostaje to otvoreno da pristupu ubuduće”, izjavio je češki premijer Petr Nečas.

I dvadeset pet je značajno dostignuće jer euro-zona sama sadrži 17 država”, konstatuje predsjednik Evropskog vijeća, Herman Van Rompuj.

Evropljani su, uz to, postigli sporazum o tome da će posebnu pažnju obratiti na problem rasta kao i nezaposlenost mladih, Komisija već ima spremna sredstva, oko 22 milijarde eura, kojima će pokušati podržati zaposljavanje mladih. Komisija je, s tim u vezi, predložila plan da mladi u roku od 4 mjeseca moraju imati ili posao ili dodatno obrazovanje po završetku škole.

Da bi se to ostvarilo, stvoriće se akcioni timovi zajedno sa nacionalnim predstavnicima u evropskim državama, posebno u 8 država najjače pogodjenim nezaposlenošću mladih: španiji, Grčkoj, Slovačkoj, Litvaniji, Italiji, Portugalu, Latviji i Irskoj. Njih će tokom narednog mjeseca posjetiti tim Evropske komisije, a do tada treba utvrditi šta su to prioriteti i gdje usmjeriti evropska sredstva.



XS
SM
MD
LG