Linkovi

EU o evru, Libiji, Japanu


Portugalski premijer Žoze Sokrates stiže na samit EU u Briselu
Portugalski premijer Žoze Sokrates stiže na samit EU u Briselu

U Briselu je počeo dvodnevni samit evropskih lidera koji za cilj ima zaključenje posla na finansijskoj konsolidaciji članica, ali i zajedničke evropske valute. Pored ovoga, nezaobilazne teme su Japan i Libija. Ova posljednja bi mogla biti povod novom razdoru unutar Unije, zbog razlika u stavovima oko stabiliziranja prilika na južnom evropskom susjedstvu.

Evropskim liderima neće biti lako uspješno zaključiti samit koji je počeo danas poslijepodne. Godinu dana se radi na mjerama stabilizacije eura, jednako dugo se različite škole mišljenja sukobljavaju kada je riječ o mjerama koje će najefikasnije osigurati zajedničku valutu. Jedni su za strogu kontrolu, drugi za "prijateljsku kritiku", po mogućnosti, samokritiku onih koji opštom potrošnjom narušavaju stabilnost zajedničke valute.

Argumenti prvih su da je nemoguća monetarna unija bez finansijske unije, što će reći čvrste kontrole, dok drugi to smatraju ukidanjem finansijskog i svakog drugog suvereniteta evropskih članica. Uz sve ovo, nameće se problem Portugala, gdje nisu podržane mjere štednje tamošnje vlade, jer štednja najčešće znači rezanje fondova i gašenje radnih mjesta. Sve u svemu, puno posla i za prvog čovjeka Evropskog savjeta Hermana van Rompuja.

Odlučićemo o paketu ekonomskih mjera, što će nas dovesti bliže finansijskoj stabilnosti evropskih ekonomija i euro zone. To će omogućiti nastavak razvoja i otvaranje novih radnih mjesta. Govorićemo i o dvije teme koje su trenutno najaktuelnije- situaciji u Libiji i katastrofi u Japanu, Dakle, na posao."

A posao, barem kada je riječ o stavu Evropljana o Libiji, neće biti nimalo lak. Za stolom će se naći oni koji, poput Francuske i Velike Britanije, zdušno vode vojnu akciju protiv Gadafija i Njemačka, koja odbija učešće, zalažući se za sankcije, poput blokade libijske nafte.

"Razgovaraćemo o Libiji a za mene je najvažnije da dodjemo do potpunog naftnog embarga sa evropske strane, kako bi smo pokazali da ne možemo pregovarati s nekim ko vodi rat protiv svoga naroda", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG