Linkovi

Ešton: Pozitivna preporuka za Srbiju


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton

Uz ocenu da je impresionirana postignutim napretkom, visoka predstavnica EU pozvala je ministre spoljnih poslova da preporuče početak pregovora sa Srbijom najkasnije u januaru 2014.

Kada se sutra ujutro u Briselu okupe ministri spoljnih poslova EU, na stolu će ih dočekati pismo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton kojim ih ona poziva da svojim šefovima država ili vlada daju preporuku za odluku da pregovori sa Srbijom započnu najkasnije januara naredne godine.

Sasvim je sigurno - pismo preporuka kakvo ce se naći na ministarskom stolu, a potpisano od strane baronese Ešton, biche naglašeno pozitivno, potvrdila je to sama Visoka predstavnica.

"Ja sam ministrima naglasila koliko sam bila impresionirana načinjenim progresom i opredjeljenjem kakvo postoji medju premijerima i njihovim timovima. Mislim da je zaista impresivna lista svega što je postignuto nakon aprilskog sporazuma - u nekim oblastima smo išli dalje i brže nego što sam mislila da ćemo ići. Sada, kada gledamo na detalje još uvijek ne postignutog sporazuma o pravosudju, ja se nadam da će i tu biti donijete odluke i moja preporuka ministrima je da treba da uradimo šo smo i najavili - da organizujemo medjuvladinu konferenciju kako bi smo se kretali naprijed sa Srbijom i nastavili sa pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom".

Pismo i preporuka Visoke predstavnice bi trebali biti osnova za sutrašnju diskusiju, od koje se očekuje i postavljanje okvira budućih pregovora sa Srbijom. Oštrija struja, koju zastupaju Njemačka i Velika Britanija, traži da se rad i ocjena stepena progresa u normalizaciji odnosa sa Prištinom ugradi u sva poglavlja pregovora sa Srbijom, dok su umjereni stava da bi poglavlje 35, koje se bavi dobrosusjedstkim odnosima, trebalo biti dovoljan okvir za to, a time bi bile spriječile, veruju oni, i blokade ostalih poglavlja pregovora zbog eventualnih otvorenih pitanja izmedju Beograda i Prištine.

Inače, očekuje se da će sutra ministri dati preporuku za kandidatski status Albanije i pohvaliti napredak Crne Gore. Bosna i Hercegovina, zbog aktuelnog političkog zastoja, sem zabrinutih tonova ne može očekivati ništa više sa sutrašnjeg skupa, kao ni Makedonija, koja se uzalud nada da bi Grčka zbog problema sa imenom, mogla skinuti veto na početak završnih pregovora Brisela i Skoplja. Konačnu riječ o ovome, kao i o datumu početka pregovora sa Srbijom daće evropski lderi koji se u Briselu okupljaju krajem ove sedmice.
XS
SM
MD
LG