Linkovi

Stilijanides: Nastavak pomoći Srbiji


Komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides (arhivski snimak)
Komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides (arhivski snimak)

Komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides izjavio je da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u suočavanju sa izbegličkom krizom

U poseti Srbiji danas je bio evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides, koji je posetio centar za izbeglice Adaševci, a sa nadležnim srpskim zvaničnicima razgovarao o problemu migranata.

Komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides izjavio je danas da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u suočavanju sa izbegličkom krizom i da je potreban zajednički rad svih na rešavanju tog problema.

Tokom današnjeg obilaska prihvatnog centra za izbeglice Adaševci, u Šidu, Stilijanides je, zajedno za ministrom za rad Aleksandrom Vulinom, otvorio dečji kutak, koji, kako je rekao evropski komesar, predstavlja pravi primer kako se novac EU može iskoristiti u dobre svrhe:

"Posetili smo Šid da bi smo pokazali solidarnost EU sa izbeglicima smeštenim ovde. Kako bi smo demonstrirali našu solidarnost na terenu. Takođe, da bi smo pokazali naše čvrsto opredeljenje, kao Evropske Unije, da im pomažemo koliko god to bude potrebno. I da bismo pokazali našu podršku i našu zahvalnost narodu i Vladi Srbije za njihovo gostoprimstvo."

Posle susreta sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć, premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će Srbija, u sklopu migrantske krize, uspešno izvršiti svaki zadatak dobijen od EU, i dodao da su Nemačka, Holandija ili Švedska zemlje heroji jer su primile najveći broj izbeglica:

"Mi ćemo svaki zadatak koji dobijemo od EU uspešno da izvršimo, kao ozbiljna i odgovorna zemlja, štiteći prava tih ljudi, poštujući njihova ljudska prava. Ali, istovremeno radeći ono što je dogovoreno i ono što je sveukupna politika EU."

Odgovorajući na pitanje šta će se desiti ukoliko zemlje EU poput Mađarske počnu da vraćaju izbeglice u Srbiju, ministar za rad Aleksandar Vulin je rekao da Srbija ima potpisane ugovore o readmisiji sa zemljama EU, ali da se oni odnose samo na vraćanje državljana Srbije koji bespravno borave u EU, ali ne i na izbeglice.

Srbija će primenjivati iste mere koje budu primenjivale zemlje EU u izbegličkoj krizi, rekao je Vulin prilikom obilaska kampa Adaševci i dodao da je zbog toga potrebno da se usaglasi zajednički pristup.

XS
SM
MD
LG