Linkovi

EK: Finansijska podrška normalizaciji odnosa


European Union flags are seen outside the European Commission headquarters in Brussels in this October 27, 2010, file photo.
European Union flags are seen outside the European Commission headquarters in Brussels in this October 27, 2010, file photo.

Iz kancelarije visoke predstavnice EU u međuvremenu poslata poruka podrške svima koji su uključeni u organizaciju lokalnih izbora na Kosovu

Sa dvije evropske adrese danas su komentarisani dnosi Srbije i Kosova. Evropska komisija odobrila 15 miliona eura na ime normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz kancelarije visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton šalju poruku podrške premijerima Srbije i Kosova i svima uključenim u organizaciju skorih kosovskih izbora uz nadu da će oni biti odraz volje i potreba svih gradjana.

Zvanični Brisel po svaku cijenu želi zadržati i podržati pozitivan trend odnosa Beograda i Prištine. U tom je svjetlu i današnja odluka Evropske komisije kojom se finansijski podržavaju kosovske opštine sa srpskom većinom, sa posebnim naglaskom na sjever Kosova.

"Evopska komisija je donijela odluku o dodatnoj finansijskoj podršci nastavku normalizacije odnosa Srbije i Kosova, posebno imajući na umu srpsku zajednicu na sjeveru Kosova. Podržava se i civilna infrastruktura, javna uprava, regionalni razvoj. Novac danas odobren je u visini od 15 miliona eura", rekao je portparol Evropske komisije, Frederik Vinsent.

A iz kancelarije visoka predstavnice EU, Ketrin Ešton upućuju poruku pred kosovske izbore, planirane za 3. novembar.

"Visoka predstavnica iskazuje zahvalnost i Beogradu i Prištini za sve što je uradjeno u kontekstu pripreme ovih izbora, kao i OEBS, čija uloga je veoma važna. Ukazuje i na viziju i hrabrost kakvu su pokazala dva premijera potpisujući apriliski sporazum i provodeći dogovoreno. Poziva ih da tu viziju i hrabrost pokažu i u kontekstu kosovskih izbora, kako bi oni bili i fer i sa što većim odzivom. Mi ćemo pratiti izbore- znate da imamo posmatračku misiju koja je već na terenu. Mislim da je ukupno 100 posmatrača koji tamo već rade. U izjavi Ketrin Ešton daje važnost izborima i u kontekstu dalje demokratizacije Kosova", rekla je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić:

Uspješno sprovedeni izbori na Kosovu bi, prema Briselu, trebali označiti novu fazu normalizacije odnosa izmedju kosovskih zajednica, Beograda i Prištine što bi, nadaju se u evropskim institucijama, vodilo stabilnom demokratskom razvoju i saradnji unutar Zapadnog Balkana.
XS
SM
MD
LG