Linkovi

EU o Siriji i sporazumu


Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam hejg i njegov belgijski kolega Didije Rejnders
Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam hejg i njegov belgijski kolega Didije Rejnders

Članice Evropske unije duboko podeljene u pogledu Sirije; danas predstavljen i izveštaj Ketrin Ešton o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Danas su evropski ministri spoljnih poslova na redovnm zasjedanju, pored ostalog, imali i izvještaj visoke predstavnice EU o nedavnom dogovoru premijera Srbije i Kosova, dok je glavna tema, ipak, bila Sirija i pitanje da li nastaviti sa embargom na isporuku oružja, koji ističe sa posljednjim danom ovog mjeseca. Sirija je bila i tema briselskih susreta predsjedavajućeg Generalnom skupštinom UN, Vuka Jeremića.

Danas je za evropske minisitre bila prilika da iz prve ruke čuju izvještaj o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Izvjestiću o sastanku izmedju premijera Dačića i Tačija i o dogovorenom planu implementacije sporazuma. Obje vlade su podržale plani želim im uspjeh u nastavku procesa", saopštila je uoči susreta visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Kako je najavljeno, o Srbiji i njenom evropskom putu je, izmedju ostalog, sa briselskim sagovornimcima govorio i predsjedavajući Generalne skupštine Vuk Jeremić tokom svoje današnje posjete Briselu. Ipak, glavna tema razgovora je bila Sirija.

Jeremić je ocijenio je sirijska kriza jedno od najkomplikovanijih svjetskih pitanja s mogućim veoma ozbiljnim posljedicama po mir i stabilnost, ne samo na Bliskom istoku, već celom svijetu. Prema Jeremićevim riječima, razgovaralo se o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o Siriji, za koju se svi nadaju da će doneti napredak u rješavanju krize.

"Mnogo energije se ovog trenutka troši da bi se prevazišle prepreke u reševanju sirijskog problema", istakao je Jeremić.

Po ptanju Sirije su evropske članice duboko podijeljene. Dok Velika Britanija i Francuska zagovaraju prestanak embarga na isporuku oružja sirijskim pobunjenicima, znatan broj evropskih država se snažno protivi toj ideji, vjerujući da se sirijski konflikt mora riješiti mirnim putem i ne želeći dići ruku za to da njihova zemlja uzme aktivno učešće u vojnoj podršci sirijskim pobunjenicima.
XS
SM
MD
LG