Linkovi

EU: Zapadni Balkan neće biti isključen


U
U

Povodom odluke Rusije da obustavi izgradnju gasovoda Južni tok, Evropska komisija je najavila da će buduća energetska politika EU ići ka tome da se evropska gasna mreža proširi i na prostor regiona Zapadnog Balkana.

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta je započeo sa, kako kažu, od sada stalnom praksom razmjene mišljenja sa predstavnicima država zapadno balkanskog regiona jer žele da budu u toku sa aktuelnim prilikama u regionu ali i da prenesu jasnu poruku da, iako u nerednih pet godina neće biti prijema novih članica, proces proširenja neće biti zaustavljen, tačnije neće doživjeti sudbinu Južnog toka.

Koliko god mediji sa današnjeg sastanka izvještavali o "vrućoj" razmjeni mišljenja njegovih učesnika, toliko je dobro da se, i dok se, razgovara, uvjeren je i šef srpske diplomatije, pa i kada to izaziva varnice poput Rezolucije EP o Šešelju inicirane od strane hrvatskih parlamentaraca.

"Apsolutno mi ne želimo da gledamo u tuđe dvorište, osuđujemo takvu politiku, ali sa druge strane, svako ima svog Šešelja i očekujemo da takva retorika bude osuđena od svih u regionu. Mislim da je ovo bio jedan uspešan dan za nas, za predstavljanje naših interesa, zato što su svi poslanici, osim možda hrvatskih poslanika desnice, kada su i govorili o toj rezoluciji, govorili su da ona nije uperena protiv Srbije. Naravno da smo razočarani zbog toga ali mi saradnju sa EU moramo da nastavimo zbog naših interesa", rekao je Dačić.

A na pitanje da li ima komentar na Južni tok, srpski šef diplomatije je rekao:

"Mi dugo radimo na tome, smatramo i dalje da je to jedna dobra inicijativa, smatramo i dalje da je to neophodno Evropi, smatramo, naravno, da je to neophodno i korisno za Srbiju, naročito zbog toga što Srbija nema rešeno pitanje alternativnih pravaca za snabdevanje gasom. Neravno, Srbija nije u poziciji da ona može da presudi izmedju velikih centara moći, već godinama traju sporenja izmedju Brisela i Moskve oko toga, iz Brisela se vrši pritisak na zemlje koje su članice EU, a Srbija nije ničim doprinela ovoj situaciji. Ovo je naravno, loše, nije dobro što smo došli u jednu takvu situaciju, ali nadam se da je ipak možda moguće u narednom periodu utvrditi to činjenično stanje i pokušati da se ipak nadju neki kompromisi. Gradjani južne, jugoistočne Evrope imaju ista prava kao gradjani centralne, severne Evrope koji su tako nešto slično uradili sa Rusijom i mi tražimo ravnopravan tretman. Zato tražimo da se još jednom preispita ova odluka jer smo mnogo pažnje, očekivanja i truda uložili u ovaj projekat da bi smo od njega tako lako odustali", poručio je srpski šef diplomatije.

I evropski vrh je danas reagovao na najavu ruske strane da gasi projekat Južnog toka, podsjećanjem da se evropski stav o tome nije promijenio.

"Kada kažem da se naš stav nije promijenio, to znači da sve što prolazi teritorijom EU uz evropske partnere, mora da poštuje evropska pravila a to očito važi i za Južni tok. Ali odluka koju je donijela ili najavila Rusija o tome, govori nam o potrebi da hitno moramo imati ne samo što više različitih izvora energije, već i snabdjevača. Mi ćemo narednih mjeseci sve više raditi ne samo na energetskoj efikasnosti, već i na različitim i izvorima i snabdjevačima. Radiće se ne samo na nivou evropskih ministara energije, već i u okviru Evropske komisije i novog načina njenog rada, a fokus će biti na nasoj budućoj politici u ovoj oblasti", objasnila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Buduća energetska politika EU će ići ka tome da se i na prostor regiona Zapadnog Balkana proširi evropska gasna mreža, najavljeno je danas u Komisiji.

"Tako da ćemo sada da analiziramo situaciju u Jugoistočnoj Evropi sa namjerom da se osnaži konekcija u regionu i da se on bolje integriše u gasnu mrežu EU", poručila je portparolka Evropske komisije, Ana-Kaisa Itkonen.

Evropski stav ostaje isti, zaključak je, uz očekivanje da će ranije planirani sastanak o Južnom toku, koji bi trebalo da se održi 9. decembra, uzeti u obzir i potrebe juga Evrope za stabilnim snabdijevanjem gasom.

XS
SM
MD
LG