Linkovi

Ministri EU predložili ratifikaciju SSP sa Srbijom


Raspoloženje većine ministara EU pred susret u Luksemburgu bilo je da je krajnje vreme da se započne sa ratifikacijom sporazuma sa Srbijom
Raspoloženje većine ministara EU pred susret u Luksemburgu bilo je da je krajnje vreme da se započne sa ratifikacijom sporazuma sa Srbijom

Ministri spoljnih poslova EU danas su odobrili ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, čime su deblokirali do sada zamrznuti proces intergracijja sa EU. Šefovi diplomatija EU su, medjutim, naglasili da će se naknadno pozabaviti zahtevom Srbije da dobije status kandidata za prijem u EU.

Evropski ministri spoljnih poslova odlučili da svojim parlamentima na ratifikaciju proslede Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, čime je, praktično, deblokiran integracijski proces Beograda sa Briselom. Raspoloženje većine ministara pred susret u Luksemburgu je bilo da je krajnje vrijeme da se započne sa ratifikacijom sporazuma sa Srbijom, tim više što su poslednji izveštaji haških tuzzilaca ukazivali da saradnja Beograda sa Hagom ima pozitivan predznak. Ipak, na deo rasprave o Srbiji je opet pozvan glavni haški tužitelac Serž Bramerc koji je izneo rezime izveštaja koji prirema za Savet bezbednosti UN. Suština je da Srbija nastavlja saradnju sa ciljem da ostvari dodatne rezultate, tačnije,
locira i uhapsi preostale begunce, Mladića i Hadžića.

"Kada je reč o potrazi za beguncima, treba činiti više. Begunci su još uvek na slobodi i ja uvek ponavljam da nema alternative hapšenju haških begunaca. Nedavno sam bio u Srebrenici i sastao sam se sa brojnim žrtvama. Za njih je to joss uvijek deo svakodnevnog života i moja poruka njima, kao i u Beogradu, ali i evropskim ministrima je: mora se više raditi na hapšenju begunaca," rekao je Bramerc.

Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton:

"Konstatovali smo da Srbija nastavlja sa saradnjom sa Haškim sudom, sa ciljem da ostvari dodatne rezultate, te smo se zbog doga dogovorili da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom može ratifikovati. Uz ovo smo pozdravili opredeljenje Beograda prema EU i aplikaciju za kandidaturu podnetu decembra prošle godine. Želimo ići napred i ovom pitanju ćemo se opet vratiti."

Medjutim, u medjunarodnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava, Hjuman Rajts Voču, su uvereni da EU, odustajanjem od uslovljavanja napredovanja Srbije prema evropskim integracijama, gubi efikasan mehanizam koji je do sada pred haški sud doveo najveći broj optuženih:

"EU mora da pojača pritisak na Srbiju, jer, kao što reče šef haških Tužilaca, on nema razloga da veruje kako je Mladić van Srbije, kao što veruje da se može učiniti više od strane policije i obaveštajnih službi u Srbiji, kako bi osnažili potragu za Mladićem koja bi se okončala njegovim hapšenjem. Snažno smo uvereni da se to neće dogoditi ako EU ne nastavi sa pritiskom na Srbiju," izjavila je Džeraldin Matioli iz Hjuman rajts Voča.

Sa evropske strane, medjutim, naglašavaju da nisu digli ruke od uslovljavanja - primer za to, kažu izvori bliski Savetu ministara, je i činjenica da status kandidata Srbije danas nije ozbiljnije razmatran. Za jedne je to prerano, a za druge ima premalo dokaza da se čini sve kako bi se uspješno privela kraju medjunarodna obaveza i okončala priča o haškim beguncima.



XS
SM
MD
LG