Linkovi

Ešton: Progres Srbije istorijski


Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton (arhiva)
Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton (arhiva)

U Luksemburgu je večeras održana konstitutivna sjednica Savjeta za primjenu Sporazuma o stabiliziciji i pridruživanju EU.

Prisutni na sednici Savjet za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, kojim je predsjedavala Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton pozdravili su nedavno stupanje na snagu Sporazuma sa Srbijom, označavajući to kao važan korak Srbije prema evropskim integracijama.

Visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton pohvalila je napredak Srbije tokom prošle godine.

“Ovo označava novu fazu u odnosima EU i Srbije. Progres Srbije tokom protekle godine, uključujući naravno progres u normalizaciji odnosa sa Kosovom, bio je istorijski”, rekla je Ešton.

Srpski premijer je takođe izjavio da je ovo je istorijska godina za Srbiju.

"Srbija želi što pre da postane članica EU. Srbija ne želi da bude samo tek 29. zvezdica EU - želi da sija punim sjajem, to znači da zasluži da bude članica EU time što će izgraditi jedno demokratsko društvo. Društvo u koje će Evropa, pre našeg ulaska u Evropu figurativno rečeno, doći", rekao je Dačić.

I Srbija i Kosovo dobile su danas evropsku podršku u naporima da se što bolje organizuju kosovski lokalni izbori, planirani za 3. novembar. U svakom slučaju, Sporazum Srbije sa EU, čiji se Savjet danas osnovao, trebačo bi da pomogne Srbiji na njenom putu ka punopravnom evropskom članstvu, kao i pri sprovodjenju u djelo evropskih standarda u ključnim oblastima. Tu je i proces usaglašavanja
zakonodavstva, te stvaranje novog podsticaja ekonomiji Srbije, ali i dodatne šanse za evropske kompanije. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostaje ključ odnosa Beograda i Brisela sve do prijema Srbije u evropsko članstvo.

Pred skup u Luksemburgu, premijer Ivica Dačić, koji predvodi delegaciju Srbije, sastao se sa nekim od evropskih ministara vanjskih poslova.

"Susreo sam se i razgovarao sa francuskim ministrom spoljnih poslova Fabiusom i švedskim ministrom Biltom. Vi znate da sa te dve zemlje imamo veoma dobre političke odnose. Razgovarao sam sa njima o toku usaglašavanja političkog okvira i o tome koliko je moguće više da pomognu da se ta pozitivna odluka Evrpskog saveta iz juna meseca realizuje do kraja i na sednici Evropskog saveta u decembru bude doneta odluka o održavanju prve medjuvladine konferencije, kako je to predvidjeno, najkasnije do kraja januara", rekao je srpski premijer.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje koji je danas osnovan sastajaće se dva puta godišnje.
XS
SM
MD
LG