Linkovi

Odložena odluka o kandidaturi Srbije


Šefovi diplomatija Nemačke, Gvido Vestervele, Italije, Djulio Terci, i Velike Britanije, Vilijam Hejg, na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Briselu, 1. decembar 2011.
Šefovi diplomatija Nemačke, Gvido Vestervele, Italije, Djulio Terci, i Velike Britanije, Vilijam Hejg, na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Briselu, 1. decembar 2011.

Dijalog Beograda i Prištine se nastavio duboko u noć i drugog dana, paralalno sa skupom evropskih ministara spoljnnih poslova kjoji su poručili - ostvarujemo napredak, ali želimo vidjeti više. Konačna odluka o sudbini kandidature Srbije mogla bi da bude doneta u ponedjeljak.

Još uvijek nije jasno šta će EU odlučiti kada je riječ o kandidatskom statusu Srbije. Pregovori Beograda i Prištine, od kojih mnogo toga ovisi, se neplanirano nastavljaju i drugog dana i neizvjesno je kada i kako će se završiti. Uoči nastavka pregovora šef pregovaračkog tima Beograda, Borko Stefanović je poručio:

"Ostajemo posvećeni ovom procesu i pokušaju da pronađemo adekvatno rešenje, koje čuva pozicije naše države i koje će dovesti do smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije i omogućiti normalan protok ljudi i roba, bez bilo kakvog ometanja preko administrativne linije",

Stefanović je dodao da očekuje duge i teške razgovore i da beogradska delegacija u dijalogu nije fokusirana na bilo kakve datume, već će učiniti sve da se pronađe rešenje.

"Prošle noći je bila veoma duga diskusija gdje smo pokušali prevazići razlike i doći do rezultata. Vidjećemo šta će se desiti danas. Mogu samo da potvrdim naš stav gdje podržavamo evropski model objedinjenog upravljanja granicama kao saradnju izmedju dvije države," uzvratila je šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri.

Istovremeno sa nastavkom dijaloga, u istoj zgradi Evropskog savjeta su se susreli mionistri spoljnih poslova koji su, bez donošenja zaključaka, razgovarali o Srbiji i Kosovu. Rečeno je, tako, da se bilježi odredjeni napredak, da se vjeruje predsjedniku Tadiću da će učiniti sve kako bi se smirile tenzije i kako takav stav dijeli cijeli zvanični Beograd. Medjutim, čulo se i to da neke od evropskih država, koje, poput Njemačke, imaju svoje vojnike u sastavu KFOR-a, žele više dokaza da je Srbija učinila sve kako bi nasilje prestalo, a prvi korak je uklanjanje barikada.

"Kolege iz Savjeta ministara su veoma odlučne u poruci da se barikade moraju ukloniti i da mora prestati nasilje, poruci koja bi morala biti jasna svima. Jednako kao potencijal koji iza toga stoji za Srbiju da dalje razvija odnose sa EU," rekla je Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešhton.

Rasprava o Srbiji nastavlja se u ponedjeljak. Time su evropski ministry dali prostor Beogradu da do ponedjeljka dokaže doru volju i u pregovorima a i u smirivanju prilika na sjeveru Kosova. Jasno se medju njima osjeća raspoloženje da se Srbiji da status kandidata, a za to bi bio potreban još jedan pozitivan znak.




XS
SM
MD
LG