Linkovi

Donatorska konferencija za Srbiju i BiH


Poplave u Obrenovcu
Poplave u Obrenovcu

Vlade Francuske i Slovenije, zajedno sa EK, najavile da će organizovati donatorsku konferenciju 16. jula kako bi uspostavile dodatne fondove pomoći za područja pogođena poplavama

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su na današnjem sastanku u Luksemburgu obavješteni da će 16-jula u Briselu biti održana donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji, kako bi što prije oblažile posljedice nedavnih razarajući poplava.

"Bili smo nedavno svjedoci razarajućih poplava u BiH, Srbiji i ostatku regiona. Od tada, Evropska komisija i države članice pomažu u osnovnim potrebama ljudi ali i pokusavaju da osposobe osnovnu infrastrukturu. Danas, u okviru skupa ministara vanjskih poslova EU, vlade Francuske, Slovenije, zajedno sa EK, su najavile da će zajednički organizirati donatorsku konferenciju 16. jula kako bi uspostavili dodatne fondove pomoći, pozivajući na nju ostale države donatorske zajednice, medjunarodne finansijske institucije. Prije te donatorske konferencije ćemo predstaviti detaljne izvještaje o štetama, na kojima radimo sa vlastima BiH i Srbije, zajedno sa Ujedinjenim nacijama i Svjetskom bankom. Uvjeren sam da će na osnovu ovih izvještaja donatorska zajednica biti u stanju da osigura dodatne fondove i želim da uvjerim gradjane BiH i Srbije da bez obzira na budžet i instrumente koji budu aktivirani, biće upotrebljeni u fiunkciji rješavanja kratkoročnih ali srednjeročnih posljedica poplava u okviru podrške EU", rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Već sada je nagoviješteno da će države Unije u velikoj većini učestvovati na konferenciji, uz medjunarodnu zajednicu i finansijske institucije.
XS
SM
MD
LG