Linkovi

Uskoro odluka o kandidaturi


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na konferenciji za novinare u Briselu
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na konferenciji za novinare u Briselu

Danas je u Briselu potvrdjeno da krajem ove sedmice počinju konsultacije, a evropski ministri spoljnih poslova će u ponedjeljak donijeti konačni stav o aplikaciji Srbije za evropsko članstvo. Ključno pri donošenju odluke će biti napredak u dijalogu Beograda i Prištine, kao i prestanak nasilja na sjeveru Kosova.

Nasilje na sjeveru Kosova mora što prije biti zamijenjeno dijalogom, poručeno je danas iz sjedišta Evropske komisije.

Osudili smo nasilje koje smo vidjeli i vidjeli smo da su dva vojnika KFOR-a povrijedjena. Uporno ponavljamo, ne samo povodom ovog posljednjeg nasilja: nasilje nije riješenje. Rješenje treba tražiti u dijalogu i kao što znate, sutra očekujemo novi krug dijaloga Beograda i Prištine i na osnovu progresa kakav bude postignut biće načinjena ocjena ukupnog napretka i, na osnovu preporuka Evropske komisije, evropski ministri spoljnih poslova će razmijeniti mišljenja u četvrtak, dok bi Savjet ministara u ponedjeljak trebao ponovo o tome razgovarati i, kako se očekuje, usvojiti zaključke”, kazala je portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Maja Kocijančić.

Drugim riječima, svim stranama u priči o sudbini aplikacije za evropsko članstvo je poručeno da se vrijeme do konačne odluke kakvu bi, osluškujući svoje ministre spoljnih poslova, trebali usvojiti evropski lideri na samitu 9. decembra, sada već mjeri danima i satima i da treba sve učiniti kako bi atmosfera u kojoj će evropski ministri razgovarati o ovome, bila mirna i obećavajuća da su sporazumi dvije strane ne samo mogući već i provodivi u djelo.

XS
SM
MD
LG