Linkovi

Zadovoljstvo odlukom EU o Srbiji


Sedište EU u Briselu
Sedište EU u Briselu

Evropski zvaničnici zadovoljni su odlukom Savjeta EU da zatraži od Evropske komisije mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Ova sedmica je, kada je riječ o fokusima evropskih ministara spoljnih poslova, obilježena Srbijom. Tako ministri nisu krili zadovoljstvo odlukom donijetom juče u Luksemburgu.

Ministar spoljnih poslova Švedske, Karl Bilt:

"Veoma sam zadovoljan da je bilo moguće postići sporazum o pozitivnim tonovima odluke o prosljedjivanju aplikacije za članstvo Evropskoj komisiji. Sada očekujemo da obje strane rade- Srbija na svim tehničkim aspektima posla, a Komisija da pripremi mišljenje o spremnosti Srbije i da se ovome vratimo bez predugog čekanja. U svakom slučaju, bila je ovo važna poruka ne samo Srbiji, već i cijelom regionu o važnosti procesa evropskih integracija."

Ministar spoljnih poslova Slovačke, Mikulaš Dzurinda:

"Danas šaljemo ne samo jasnu poruku, već smo i konkretno odlučili- Komisija započinje svoj dio posla, razmatranjem spremnosti i pripremljenosti Srbije da postane zemlja-kandidat i veoma sam sretan da je komesar za proširenje najavio da će njihov rad biti okončan u drugoj polovini naredne godine. Uz ovo, vjerujem da će priča o Srbiji snažno ohrabriti i ostale države Zapadnog Balkana. Ja sam lično veoma sretan zbog toga."

Dobar dan za Srbiju i EU: Komesar za proširenje Štefan File
Dobar dan za Srbiju i EU: Komesar za proširenje Štefan File

Komesar za proširenje, Štefan File:

"Bio je to dobar dan za Srbiju, za Zapadni Balkan i EU. Važno je da su države članice, nakon deset mjeseci, reagovale na aplikaciju Srbije za članstvo i takodje je važno naglastiti da ovo nije kraj, već tek početak procesa. Razgovarali smo ovdje sa predstavnicima Srbije o narednim koracima i pripremi seta pitanja koja ćemo poslati što prije možemo. Tokom narednih sedmica ćemo ih predati zvaničnom Beogradu i tada čekati spremni da obradimo odgovore koje dobijemo do druge polovine naredne godine."

A u Briselu, za sjutrašnji skup Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, izvestitelj za Srbiju Jelko Kacin sprema izvještaj o radu na nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, koja bi trebala biti usvojena do kraja godine. Protekle dvije godine su prošle bez rezolucije o Srbiji, jer je početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bio odložen zbog nedovoljne saradnje sa Haškim sudom.

Cilj nove rezolucije, kako najavljuje Kacin, je da ohrabri vlasti u Beogradu da nastave sa naporima da se Srbija modernizuje i i pripremi za evropsko članstvo. Uz ovo, rezolucija bi trebala da podvuče ključne izazove i otvorena pitanja koja se moraju do tada riješiti. U svakom slučaju, velika su evropska očekivanja, a Beograd će tokom rada Komisije na mišljenju o spremnosti Srbije za kandidatsko članstvo, imati priliku da se sa izazovima suoči i očekivanja ispuni. Medju pohvalama koje će naći mjesto u parlamentarnoj rezoluciji su one za zaokret u politici prema Kosovu, a primjedbe se odnose na reformu pravosudja, slobodu medija, uz poziv da se uspješno okonča saradnja sa Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG