Linkovi

Vestervele poziva na uzdržanost


Nemački i švedski ministar inostranih poslova, Gvido Vestervele i Karl Bilt
Nemački i švedski ministar inostranih poslova, Gvido Vestervele i Karl Bilt

Ministri inostranih poslova Njemačke i Švedske su nakon današnjeg sastanka u Berlinu zatražili organizovanje poštenih i mirnih srpskih izbora na Kosovu. Takođe su pozvali Srbiju da nastavi sa pro-evropskim putem.

Njemački šef diplomatije Gvido Vestervele, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim kolegom Karlom Biltom, zatražio je od obje strane da budu uzdržane na predstojećim srpskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Berlin je prethodno, na zahtjev NATO-a, poslao pojačanje za KFOR, u svijetlu zabrinutosti zbog mogućeg obnavljanja sukoba Srba i Albanaca. Oko 550 dodatnih njemačkih i austrijskih vojnika privremeno je raspoređeno na Kosovu, uglavnom u sjevernom dijelu.

"Razgovarali smo o srpskim izborima, u nedjelju, i pozdravljamo sporazum Srbije i Kosova o prihvatanju pomoći OEBS-a kada je riječ o onima koji imaju pravo glasa na kosovskoj teritoriji. Pozivamo obje strane da se ponašaju odgovorno i da budu uzdržane. U cilju održavanja mirnih i dobro-regulisanih izbora, obje strane treba da se uzdrže od jednostranih akcija. Biće potrebno smirivanje tenzija i razum bi trebalo da bude glavna emocija.”

Srbi na Kosovu koji imaju dvojno državljanstvo moći će da glasaju na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, na biračkim mjestima koje će nadzirati i organizovati OEBS, ali ne i na lokalnim izborima. Komentarišući mogući ishod glasanja, švedski šef diplomatije istakao je da je na građanima Srbije da donesu odluku, uz napomenu da evropski zvaničnici pozdravljaju evropski orjentisanu, reformsku politiku Beograda. Bilt je međutim dodao da je, uz rizik da bude optužen za miješanje, on za pobjedu Demokratske stranke.

"Poznata mi je politička platforma koju predsjednik Tadić želi da nastavi i mislim da je on imao izuzetno konstruktivnu i važnu ulogu u svojoj zemlji i regionu u poslednjih nekoliko godina. Ovo govorim, svjestan rizika da ću biti optužen za miješanje u srpsku unutrašnju politiku, ali takve stvari se događaju. Teško je međutim predvidjeti šta će se dogoditi, s obzirom na to da nije samo riječ o predsjedničkim izborima odnosno vjerovatno prvom krugu, već i parlamentarnim i lokalnim i puno toga je u igri. Nema međutim sumnje da smo zainteresovani da Srbija, zajedno sa ostalim zemljama u regionu, uključujući i Kosovo, napreduje na putu vladavine prava i evropskih integracija”.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Demokratska stranka zaostaje za Sprskom naprednom strankom, uoči izbora 6. maja

XS
SM
MD
LG