Linkovi

Srbija na pripremi pregovora EU i CG


Direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević (arhivski snimak)
Direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević (arhivski snimak)

Tek što je dobila status zemlje kandidata, Srbije je u prilici da se intenzivno priprema za pregovore o prijemu. Tako je delegacije zvaničnog Beogarad pozvana u Brisel da prisustvuje analizi priprema za pregovore Crne Gore. Ideja je da kandidati na primjeru sebi sličnih u procesu približavanja EU, stiču iskustva i što bolje se pripreme za zahtjevni proces završnih pregovora, nakon kojih stoji još samo evropsko članstvo.

Sa kandidatskim statusom u džepu, čekajući i zvanični datum početka pregovora, Srbija ima priliku da se intenzivno priprema za pregovarački proces, učestvujući na pripremi pregovora EU i Crne Gore, čiji početak je zakazan za sredinu ove godine.

“Mi smo danas prisustvovali sastanku uvodnog skrininga, što je priprema za pregovore sa Crnom Gorom, a na koji su pozvani i Srbija i Makedonija kao kandidati za članstvo. To je za nas bila izuzetna prilika da ojačamo svoj administrativni kapacitet i pregovaračku strukturu koju smo već izgradili i samim tim udjemo u proces pregovora spremniji i da ih brže vodimo. Poglavlja 23 i 24, o vladavini prava, su poglavlja sa kojima će počinjati pregovori za svaku sledeću zemlju, sada za Crnu Goru, a onda i za Srbiju kada bude počela pregovore. Ta će se poglavlja prva otvarati a posljednja zatvarati i uticaće na to kakva će biti dinamika i za druga poglavlja, tako da mogućnost da se bolje pripremimo, čujemo pravne tekovine iz ovih poglavlja puno znači za to da pregovore vodimo brže i uspešnije”, kazala je direktorka Kancelarije za pridruživanje, Milica Delević.

“Današnji dan je veoma značajan za Srbiju jer on faktički predstavlja prvi naredni korak u evropskim integracijama nakon dobijanja statusa kandidata. Ono što smo očekivali i što je najavila i Evropska komisije je upravo to da će dva najvažnija poglavlja, 23 i 24, za koja su u Republici Srbiji nadležni Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova, jesu i pravs tema. Na današnjem sastanku je otvoreno pitanje koje su to sve direktive EU, konvencije Savjeta Evrope, sa kojima moramo da se u potpunosti usaglasimo i osnovna ideja jeste da otpočnemo pripreme za pregovore da, onog trenutka kada se otvore pregovori, oni idu što lakše i što brže”, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu pravde, Slobodan Homen.

Proces sticanja iskustva na primjeru susjeda je počeo, razgovori će se nastaviti i sve češće će predstavnici zvaničnog Beograda u Briselu razgovarati o prijemu. Kako će se, kada se pregovori otvore, posebna pažnja posvetiti provodjenju zakona, tako je bilo i očekivano da su na briselske surete pozvani i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije:

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je dalo značajan doprinos u pripremanju dokumenata za pristupanje EU, naročito kada je u pitanju vizna liberalizacija a naše prisustvo ovde je važno jer možemo da vidimo šta sve treba da pripremimo za dalje”, rekao je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, Dragan Marković.

Po svemu sudeći, ostvaruje se obećanje evropske strane da će učiniti sve kako bi omogućila Srbiji brz prolazak kroz integracijske faze. Šansa da se temeljito pripremi za pregovore, koji se smatraju finalnim dijelom puta prema evropskom članstvu, otvorena je danas. Preostaje samo da se i iskoristi.

XS
SM
MD
LG