Linkovi

EU: Ključan napredak u dijalogu


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na konferenciji za novinare u Briselu
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton na konferenciji za novinare u Briselu

Danas su ministri spoljnih poslova, bez donošenja konkretnih zaključaka, poručili Srbiji- dajte nam još razloga da, kada budemo donosili konačnu odluku o sudbini vaše aplikacije za evropsko članstvo, ta odluka bude u vašu korist. Ključ je konstruktivan odnos u dijalogu sa Kosovom.

Sasvim je sigurno da evropsko raspoloženje, kada je riječ o odluci o kandidatskom statusu za Srbiju ide uzlaznom putanjom, ali da za konačnu odluku treba i podsticaja sa terena. Takav stav evropskih ministara je potvrdila i visoka poredstavnica EU Ketrin Ešton nakon skupa održanog pred varedni samit evropskih lidera, zakazan za 30-ti januar u Briselu.

"Mislim da postoji veiki osjećaj optimizma medju ministrima spoljnih poslova da se Srbijai Kosovo kreću naprijed u odnosima prema EU. Vjerujem da postoji velika želja da se vidi kako Srbija ispunjava opredjeljenje da nastavi dijalog sa Kosovom, te da se kreće prema tački koja će nam omogućiti da narednog mjeseca donesemo odluku koja će joj ići u prilog. To je neophodno da učine. Već sutra specijalni izaslanik Robert Kuper putuje u region, u Beograd i Prištinu, kako bi smo vidjeli šta dalje činiti. Ali mislim da je opšte mišljenje Vijeća ministara da ako budemo u prilici vidjeti progres, tada postoji snažna želja da se ide naprijed”.

Na marginama skupa se šef diplomatije zvaničnog Beogreada susreo sa njemačkim kolegom, nastojeći smekšati stav najtvrdjeg protivnika davanja statusa kandidata Srbiji. Ključni argument Berlina su, ili su bili, nedovoljno konstruktivna uloga Srbije u smirivanju tenzija na sjeveru Kosova, gdje su na meti napada bili i njemački vojnici u sastavu KFOR-a. Uz to, Njemačka bi željela vidjeti i ključnu saradnju, koja bi se ogledala u sada nedovoljnoj podršci evropskoj civilnoj misiji, kojoj je uspostava vlasti na spornom dijelu kosovske teriotorije od ključne važnosti.

Utisak je da se sada očekuje potez Beograda, dovoljan da ostavi utisak o spremnosti Srbije da konstruktivno rješava pitanja saradnje sa Prištinom što bi, vjeruje se, odmrzlo sada blokiranu odluku o kandidatskom statusu. Vrijeme ističe, jer već krajem narednog mjeseca bi isti ministarski sastav trebao usvojiti preporuke za lidere država Unije, što se početkom marta opet okupljaju u Briselu, kada bi se mogla očekivati i konačna odluka o sudbini aplikacije Beograda za punopravno članstvo.

XS
SM
MD
LG