Linkovi

Sutra ratifikacija SSP-a


Evropski parlament (arhivski snimak)
Evropski parlament (arhivski snimak)

Danas je Evropski parlament na plenarnom zasjedanju u Strazburu dao jasnu podršku ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, iskazujući tako rješenost da zemlju što prije vidi u evropskom članstvu. Podrška Srbiji se danas čula i od strane predstavnika Evropske komisije, kao i predjedavajuće EU, Madjarske. Glasanje parlamenta o Srbiji planirano je za sutra u podne.

Prije današnje rasprave na Evropskom parlamentu, izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin je pozvao parlamentarce da dignu ruku ZA ratifikaciju Sporazuma sa Srbijom i rezoluciju Parlamenta koja to podržava, uvjeren da je riječ o poruci i podršci naporima Srbije uloženim u evropske integracije.

Rezolucija, o kojoj će se sutra glasati, mora nositi poruku podrške Srbiji na njenom dugom putu prema evropskim integracijama. Zemlja, koja je dugo bila izolovana, sada je izložena brojim izazovima. U posljednje dvije godine smo tako svjedoci politizacije prilika u Srbiji", naglasio je Kacin.

Srbija je dokazala opredjeljenost ekonomskoj integraciji sa EU, uspostavila je pozitivan bilans dosadašnjeg učinka od kako je Savjet ministara odlučio juna prošle godine da odmrzne proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Do sada je devet evropskih članica ratificiralo Sporazum, još su dvije osigurale podršku nacionalnih parlamenata, a pozitivno glasanje Evropskog parlamenta bi trebalo donijeti dodatni podsticaj ovom procesu”, kazao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

“Glasanje Evropskog parlamenta u korist Srbije će podržati ovaj proces, kao što je ranije jednoglasno pozitivno glasao i Komitet za spoljne poslove EP. Srbija je 2009. objavila svoju aplikaciju za evropsko članstvo, te je time dodatno osnažila evropske aspiracije”, naglasila je predstavnica predsjedavajuće EU, madjarska ministarka za evropske integracije.

Zemlja na tom putu ima još dosta posla, rečeno je danas. Očekuje se od nje konstruktivan odnos prema kosovskom pitanju, na unutrašnjem planu jačanje vladavine zakona, reforma sudstva, dok pitanje pune saradnje sa Hagom ostaje nezaobilazno na putu evropskih integracija.

Srbija neće moći steći status kandidata, prije nego što bude u stanju da pokaže kako u potpunosti saradjuje sa Haškim sudom, posebno kada je riječ o predaji Sudu optuženih za ratne zločine”, rekao je Kacin.

XS
SM
MD
LG